понеділок, 19 січня 2009 14:39

У Ющенка висувають Росії свої газові вимоги

Україна пропонує Росії синхронне формування знижок на ціну газу і на ставки транзиту починаючи з 2009 року. Про це в понеділок повідомив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, "симетричне та синхронне формування знижок на ціну газу і на ставки транзиту починаючи з 2009 року відповідало б духу українсько-російського стратегічного партнерства та домовленостям, досягнутим в 2008 році на рівні президентів і прем"єр-міністрів обох держав та на корпоративному рівні".

Він також зауважив, що станом на 19 січня 2009 року в Москві продовжуються українсько-російські переговори про умови поставок російського природного газу в Україну та його транзит через територію нашої держави в 2009-му і наступних роках.

Українській делегації на чолі з головою правління "Нафтогазу" Олегом Дубиною відповідно до чинного законодавства України надано директиви і повноваження для ведення переговорів і підписання контрактів, додав Сокловський.

Беручи до уваги тенденції на європейських енергетичних ринках та з огляду на практику формування цін на газ і транзитних ставок, було б логічним і економічно виправданим у 2009 році застосовувати для розрахунку базової ціни на газ для України за принципом "нет-бек", - зазначив він.

За словами Соколовського, цей принцип передбачає, що базова ціна газу на кордоні Україна-Росія мала б складати різницю між ціною, за якою отримують газ споживачі згаданих країн, та вартістю його транспортування від українсько-російського кордону до пунктів передачі та розрахунків, розташованих у країнах Центральної Європи.

Враховуючи унікальні функції української газотранспортної системи в енергозабезпеченні Європи, вважали б економічно виправданим застосовування починаючи з 2009 року в якості базової ставки транзиту газу через територію України рівня транзитних ставок, які застосовуються в згаданих країнах, - зазначив Соколовський

Коментарів щодо результатів переговорів прем"єра України Юлі Тимошенко та її російського колеги Володимира Путіна в повідомленні немає.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка висувають Росії свої газові вимоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі