субота, 05 липня 2008 15:12

У Ющенка просять грошей на викуп українських моряків у піратів

Український омбудсман Ніна Карпачова та голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров пропонують Президенту Віктору Ющенко ініціювати найближчим часом засідання РНБО, на якому розглянути питання щодо вжиття невідкладних і адекватних заходів для врятування громадян України, захоплених сомалійськими піратами на судні "Леманн Тімбер".

Про це йдеться у їхньому зверненні до Президента, повідомили УНІАН у прес-службі Шарова.

Також правозахисники вважають за необхідне "одночасно розглянути пропозицію щодо виділення з резервного державного фонду необхідних коштів для врятування екіпажу".

Крім того, Шаров і Карпачова пропонують "розглянути можливість утворення дорадчого органу при Президентові України з питань взаємодії центральних органів виконавчої влади та координації здійснюваних ними заходів щодо реалізації державної політики у сфері запобігання і подолання кризових ситуацій, що спричинені терористичними актами, захопленням заручників, в тому числі і піратами, та іншими екстремістськими проявами".

Вони також закликають главу держави "розглянути доцільність внесення делегацією України на наступній сесії Генеральної Асамблеї ООН пропозиції щодо створення при Раді Безпеки ООН Комітету боротьби з морським тероризмом, поклавши на нього обов"язок координації можливих дій країн, громадяни яких зазнали нападу піратів".

"Наша держава має бути готова у разі потреби до такої взаємодії та мати чіткий алгоритм дій щодо вжиття заходів із визволення громадян України, захоплених піратами", – вважають Уповноважений ВР з прав людини і голова профільного комітету ВР.

Сомалійські пірати з 28 травня утримують в Аденській затоці німецьке судно "Леманн Тімбер", до складу екіпажу якого входять четверо громадян України.

2 липня речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич, посилаючись на джерела інформації з антикризового штабу зі звільнення заручників, що знаходиться у Гамбурзі та проводить переговори з піратами, повідомив, що власник судна "Леманн Тімбер" та сомалійські пірати досягнули домовленості щодо суми викупу за заручників-членів екіпажу, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка просять грошей на викуп українських моряків у піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі