четвер, 14 серпня 2008 13:12

У Ющенка пояснили cтосунки України з СНД

У Ющенка пояснили cтосунки України з СНД

Україна не є членом Співдружності Незалежних держав, оскільки не підписувала статуту цієї організації та не визнала її міжнародно-правової суб"єктності, пише сайт Президента України.

Про це заявив заступник Глави Секретаріату Президента Андрій Гончарук.

Він назвав це загальновідомим фактом для інших країн-членів Співдружності. Андрій Гончарук нагадав, що СНД була створена як форма "цивілізованого розлучення" держав, що входили до Радянського Союзу, який припинив своє існування. Тоді Україна, розуміючи необхідність підтримання економічних та міжлюдських стосунків в рамках пострадянського простору, виступила одним із засновників цієї організації.

Також Заступник Глави Секретаріату нагадав про те, що Економічний суд СНД свого часу спеціально розділив статуси країни СНД на країни-учасниці та країни-засновниці. Це положення зафіксоване у статті 7 Статуту СНД.

Андрій Гончарук пояснив, що Україна бере участь у міжнародних договорах і програмах в рамках СНД, які є вигідними для нашої держави і відповідають її національним інтересам. Більшість міжнародних договорів в рамках СНД Україна підписує із застереженнями про виключення для України дії тих положень, які передбачають міжнародно-правову суб"єктність СНД.

В цілому оцінюючи результативність СНД, заступник Глави Секретаріату констатував, що робота організації так і не набула реального змісту. Окрім того, через позицію Росії не запрацювала зона вільної торгівлі в рамках СНД.

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка пояснили cтосунки України з СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі