Ексклюзиви
четвер, 25 вересня 2008 09:07

У Ющенка кажуть, що без нього Тимошенко про газ з Москвою не домовиться

В уряду відсутній системний підхід до функціонування електроенергетичної складової паливно-енергетичного комплексу України.

Про це заявив уповноважений Президента України з міжнародних питаннях енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба розділу держави.

Соколовський розкритикував діяльність уряду у сфері електроенергетики, яка призвела до того, що Україна стає залежною від її імпорту.

За його словами, головною причиною імпорту російської електроенергії до України є розбалансована робота енергетичного блоку уряду.

Очевидно, що дефіцит вугілля, аварія на Хмельницькій АЕС і багато інших негативних явищ в українській енергетиці викликані декількома чинниками, зокрема: недосконалою ціновою політикою щодо електроенергії і енергоносіїв, в т.ч. вугілля; неналежним технічним станом інфраструктури; відсутністю достатніх резервних потужностей; низькою виконавською дисципліною і так далі.

Міністерство палива і енергетики України, маючи об"єктивну інформацію про ситуацію в галузі, ще в липні цього року повинно було прийняти невідкладні заходи з метою попередження негативних явищ. Це не було зроблено.

Дивує і позиція керівництва Кабінету міністрів України: замість розвитку української енергетики створюються унікальні умови для розвитку іноземної.

Коментуючи дії уряду в газовій сфері, Соколовський розкритикував Кабмін за неприпустиме ігнорування нормативно-правових актів Президента України і рішень Ради національної безпеки і оборони України з газових питань. Уряд не прийняв достатніх заходів для фінансового оздоровлення НАК "Нафтогаз України", до цих пір не погашена заборгованість за газ, спожитий в минулі роки, не створені умови для рентабельної діяльності галузі і так далі.

Коментуючи прогнозовану ціну імпортного газу на 2009 р. у розмірі 260 дол. за 1 тис. куб., закладену Кабінетом міністрів під час розробки проекту Державного бюджету, Уповноважений Президента назвав її сумнівною. "Є підстави чекати вищої ціни на газ, що імпортується, у 2009 році", - сказав він.

Богдан Соколовський також розкритикував діяльність уряду з підготовки опалювального сезону. За його словами, на сьогодні близько 100 котельних не готові до опалювального сезону у зв"язку із затримкою надходження коштів на проведення там ремонтних робіт.

У складній ситуації, що склалася черз непослідовну позицію уряду, успіхи на міжурядових переговорах з РФ з питань газу і нафти можуть бути досягнуті тільки за умови належної координації з главою Української держави.

Тому заява прем"єр-міністра про небажання погоджувати з Президентом України свої наміри і дії в Москві насторожує не тільки українське суспільство, але і російських і інших партнерів.

Незрозуміла і безсистемна робота керівництва Кабінету міністрів у сфері енергетичної безпеки, на жаль, вже призвела до значних втрат в нафтовій і газовій сферах, а зараз - ще і в секторі електроенергетики.

"ОБКОМ"

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка кажуть, що без нього Тимошенко про газ з Москвою не домовиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути