середа, 02 травня 2007 11:08

У Туреччині теж проведуть дострокові парламентські вибори

Турецький парламент в середу ухвалить рішення про проведення на день пізніше повторного першого туру президентських виборів і затвердження нового графіка подальших етапів цього голосування.

Перший тур, який відбувся минулого тижня, Конституційний суд визнав недійсним через відсутність необхідного кворуму при цьому голосуванні. У цю вищу судову інстанцію Туреччини звернулася опозиція.

Таке положення робить проблематичним обрання президента, оскільки опозиція і далі бойкотуватиме ці вибори, що робить технічно неможливим їх проведення. У таких умовах конституція передбачає проведення дострокових парламентських виборів.

Прем"єр-міністр Реджеп Тайіп Ердоган заявив про підготовку звернення з проханням про дострокове переобрання законодавчого органу влади країни, що назвав "конституційною необхідністю". За його словами, нові парламентські вибори могли б відбутися 24 червня або 1 липня.

Разом з тим глава уряду має намір внести до нинішнього складу парламенту проект часткової реформи системи виборів. Вона передбачає перехід до прямих виборів президента строком на п"ять років з правом бути переобраним один раз. Зараз главу держави називає парламент строком на 7 років без права переобрання.

Крім того, прем"єр-міністр пропонує скоротити термін повноважень парламенту з 5 до 4 років, понизити з 30 до 25 років вік для кандидатів в депутати.

Нинішня політична криза в Туреччині виникла у зв"язку з побоюваннями, що обрання президентом країни представника правлячої партії Абдулли Гюля може привести до поступової ісламізації суспільного і політичного життя. Він є представником помірної ісламської Партії справедливості і розвитку, яка воло діє більшістю місць в парламенті.

Після Першої світової війни країна стала на шлях світського розвитку, чіткого відділення релігії від держави. Гарантом цього порядку, введеного творцем сучасної Туреччини Мустафою Кемалем Ататюрком, є армія, командування якої в останні тижні висловлювало невдоволення перспективою ісламізації країни. У найбільших містах також прокотилися безпрецедентні масові маніфестації, учасники яких вимагали збереження світської спрямованості Туреччині, передає Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині теж проведуть дострокові парламентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі