вівторок, 04 листопада 2008 10:59

У Тимошенко вирішили відібрати у Дерипаски ЗАлК

Міністр палива та енергетики України Юрій Продан вважає, що власники Запорізького алюмінієвого комбінату (ВАТ "ЗАлК") повинні передати підприємство державі, оскільки не в змозі належним чином управляти ним.

Про це він заявив сьогодні на брифінгу.

Міністр підкреслив, що на сьогодні заборгованість підприємства за електроенергію становить 41 млн. грн., внаслідок чого підприємство зупинене у плановому режимі.

"Якщо власники не можуть (вирішити проблему), то вони просто повинні віддати підприємство державі. Цифри говорять самі за себе. Замість того, щоб вводити енергозберігаючі і енергоефективні технології і скорочувати витрати, сьогодні у власників, я так розумію, стоїть питання отримання надприбутків. А якщо немає надприбутків, то підприємство зупиняється", - підкреслив Продан, зазначивши, що на сьогодні він поки не може прогнозувати, яким чином держава діятиме відносно цього підприємства.

Об`єднана компанія "РУСАЛ" - власник контрольного пакету акцій Запорізького алюмінієвого комбінату (ВАТ "ЗАлК") приступила до консервації електролізного і глиноземного виробництв підприємства.

За інформацією прес-службі ВАТ "ЗАлК", причина ухвалення рішення про консервацію даних виробництв - відсутність рішення уряду України про надання комбінату диференційованого тарифу на електроенергію відповідно до світової практики.

"ЗАлК" - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з потужністю 100 тис. тонн на рік.

У 2004 році власником комбінату стала російська група СУАЛ, що входить у десятку найбільших алюмінієвих компаній світу.

У 2007 році "ЗАлК" перейшов під контроль об`єднаної компанії "Російський алюміній" (ОК "РусАл"), створеної у березні 2007 року шляхом злиття "РусАлу", СУАЛу і глиноземних активів швейцарського трейдера Glencore.

З 2005 р. керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату зважаючи на нерентабельність виробництва за існуючих тарифів на електроенергію.

У січні 2008 р. генеральний директор ВАТ "ЗАлК" Олександр Котюк заявив, що Запорізький алюмінієвий комбінат у результаті підвищення тарифу на електроенергію став "планово збитковим".

Протягом декількох років компанія СУАЛ, а потім ОК РУСАЛ, найбільший у світі виробник алюмінію, зверталися до влади України з проханням ввести для комбінату диференційований тариф на електроенергію, який існував до його скасування у 2005 році, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко вирішили відібрати у Дерипаски ЗАлК ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі