пʼятниця, 22 листопада 2019 10:20

У США зацікавилися серією розмов Порошенка та Байдена

У США зацікавилися серією розмов Порошенка та Байдена
На думку Ліндсі, ці документи допоможуть з'ясувати роль Джо Байдена у звільненні Шокіна. ФОТО: офіційний веб-сайт президента

Голова юридичного комітету Сенату США Лінсді Грем просить держсекретаря Майка Помпео надати йому всі документи, які стосуються розмов екс-віце-президента Джо Байдена та п'ятого президента Петра Порошенка.

Про це йдеться у листі, датованому 21 листопада. Його чиновник розмістив у Twitter.

Ліндсі просить отримати всі документи, зокрема стенограми, щодо розмов 11, 18, 19, 22 березня 2016 року. Особливо ті, де Байден згадує розслідування Генпрокуратури щодо "Бурісми" — найбільшої газовидобувної української компанії, до наглядової ради якої входив його син.

Також документи щодо комунікації Байдена та його офісу з Порошенком у період після "нальоту" на будинок Миколи Злочевського, голови "Бурісми", екс-міністра екології України, до звільнення тогочасного генпрокурора Віктора Шокіна, тобто 29 березня 2016.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокуратура розширила підозру власнику Burisma Злочевському

І документи, пов'язані із зустріччю екс-члена правління "Бурісми" Девона Арчера і тогочасного держсекретаря США Джона Керрі.

На думку Ліндсі, ці документи допоможуть з'ясувати роль Джо Байдена у звільненні Шокіна для нібито припинення розслідування діяльності компанії, у якій спрацював його син.

"Як я розумію, 4 лютого 2016 року, Генеральна прокуратура під керівництвом Віктора Шокіна оголосила про арешт майна засновника української газовидобувної компанії "Бурісма" Миколи Злочевського… Гантер Байден через Twitter почав "переслідувати" тодішнього заступника держсекретаря Тоні Блінкена, який тривалий час був радником віце-президента Байдена, вказуючи, що обидва могли б ініціювати переговори стосовно розслідування Шокіним діяльності Burisma. У той час Гантер Байден обіймав посаду члена ради директорів "Бурісма", — пояснює можливий мотив Байдена Лінсді.

Гантер Байден 2013-го увійшов до ради директорів компанії "Бурісма", яка належить екс-міністру екології Миколі Злочевському.

Генеральна прокуратура у 2014-2015-х відкрила 2 провадження щодо діяльності Міністерства екології та природних ресурсів. Ідеться про видачу спеціальних дозволів на користування надрами та закупівлю коштом держбюджету послуг із дистанційного зондування землі.

Генпрокурор 2015-2016-х Віктор Шокін зупинив розслідування щодо газовидобувної компанії "Бурісма". Як повідомив він особистому адвокату Дольда Трампа, Рудольфу Джуліані, зробив це через тиск із боку Штатів. Зокрема, він нібито намагався продовжити розслідування, але посол США в Україні 2013-2016-х Джеффрі Паєтт (який працював під час президентства Барака Обами та віце-президентства Джо Байдена) сказав, що розслідування треба провести в "білих рукавичках". Що, за словами Шокіна, означало "нічого не треба робити".

25 липня президент США Дональд Трамп говорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Після розмови американський розвідник поскаржився, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента — колишнього віце-президента Джо Байдена.

26 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови від 25 липня між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.

Оприлюднення стенограми призвело до того, що Палата представників США розпочала розслідування. Тим самим запустила формальну процедуру імпічменту Трампа.

Зараз ви читаєте новину «У США зацікавилися серією розмов Порошенка та Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі