понеділок, 07 травня 2018 19:49

У скільки українцям обійдеться Верховна Рада

У скільки українцям обійдеться Верховна Рада
Порахували витрати українських та іноземних депутатів. Фото: УНН

У держбюджеті на 2018 рік видатки на Верховну Раду порівняно з 2017 роком зросли більш ніж на третину до 1,73 млрд грн. Це 0,17% всіх державних витрат. Про це повідомляє VoxUrkaine у рамках проекту ЄС-ПРООН "Рада за Європу".

Торік 1,73 млрд витратили на на здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення роботи парламенту, видатки на висвітлення роботи парламенту на радіо та телебаченні, фінансування газети "Голос України" та телеканалу "Рада".

На здійснення законотворчої діяльності у 2017 році держава витратила 542,4 млн грн, на утримання автобази — 57,8 млн грн, на управління будинками—106,7 млн грн, на висвітлення діяльності депутатів через телеканал "Рада" і газету "Голос України" — 55,6 млн грн.

Окремо доступні дані про використання транспорту кожним депутатом і дані про компенсації депутатам за оренду житла. У березні 2018 року компенсацію в розмірі 20150 грн отримали 173 народні депутати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У дружини високопосадовця знайшли бізнес у Криму

Витрати на організацію офіційних прийомів або депутатські відрядження з бюджету нікуди не зникли — вони просто "сидять" у загальних статтях видатків.

Іноземний досвід

Великобританія

Парламент: двопалатний, 785 членів Палати лордів та 650 членів Палати громад.
Базова річна зарплата члена Палати громад перевищує 76 тис. фунтів. Депутати мають право на утримання офісу, наймання персоналу, проживання в Лондоні, оплату подорожей з парламенту до виборчого округу.

Спікер та голови комітетів отримують вищі зарплати. Члени Палати лордів не отримують фіксовану зарплату, але мають право на щоденну грошову допомогу в розмірі 150-300 фунтів за кожен відпрацьований у парламенті день.

Витрати на оренду житла в Лондоні не можуть перевищувати 22 760 фунтів. Бюджетні ліміти на утримання персоналу встановлені в розмірі 161 550 фунтів у Лондоні і 150 900 фунтів — поза його межами.

Європейський Союз

Європейський парламент: однопалатний, 751 депутат. Члени Європейського парламенту отримують однакову зарплату 6 611 євро з вирахуваними податками.
На технічне оснащення офісу, телефонний та поштовий зв'язок член парламенту не може отримати з бюджету більш ніж 4 416 євро на місяць.

Депутати можуть вийти на пенсію у 63 роки. Пенсія становить 3,5% від зарплати за кожен рік виконання повноважень, але не більше 70% розміру зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя, який заборонив Майдан, чотири роки отримує зарплату

Австралія

Парламент однопалатний, 150 членів Палати представників та 76 сенаторів.

В Австралії існує спеціальний незалежний орган - Трибунал з питань винагород. Він встановлює розміри зарплат і винагород для усіх посадовців.
Річна базова зарплата сенатора або члена Палати представників австралійського парламенту становить $203 тис.

За вісім років служби парламентар може розраховувати на базову пенсію в розмірі 50% базової зарплати. Розмір виплати збільшується на 2,5% за кожен додатковий рік роботи. Максимальний розмір пенсії — 75% річної базової зарплати.

Раніше ЗМІ повідомили, що суддя Окружного адмінсуду Києва Богдан Санін, який під час Революції гідності заборонив мирні зібрання на Майдані, з 2014 року отримав майже 730 тис. грн зарплати.

Зараз ви читаєте новину «У скільки українцям обійдеться Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі