вівторок, 22 квітня 2008 11:01

У Секретаріаті Президента підготували нову Конституцію

Учора в секретаріаті президента (СП) пройшло закрите засідання робочої групи Національної конституційної ради (НКС). "Концепція системного оновлення конституційного врегулювання суспільних відносин в Україні" - так офіційно називається документ - фактично передбачає розробку нової Конституції. Передбачається, що зміни будуть внесені до всіх розділів діючого основного закону.

"Спочатку було багато розмов про те, щоб перейти до президентської моделі, але в результаті робоча група твердо вирішила, що, якщо вже є парламентсько-президентська республіка, від неї відступати не можна", - повідомив один з членів робочої групи.

Проте повноваження президента, згідно з розробленої концепції, зазнають зміни. Передбачається, що глава держави буде позбавлений права вносити кандидатури на призначення двох міністрів - оборони і закордонних справ.

При цьому, за наявною інформацією, президент відповідатиме за дві сфери - зовнішню політику, а також національну безпека і оборону. Окрім цього він буде усунений від виконавчої влади в частині економіки. "У нього будуть достатньо широкі повноваження, але давати вказівки уряду він, звичайно, вже не зможе", - сказав інший член робочої групи.

Визначення повноважень президента в новій редакції Конституції - один з ключових моментів.

"Не можна говорити, що в цьому випадку президент щось втратить або щось придбає. Зміцниться статус президента як гаранта Конституції, а також його статус з погляду взаємодії і збалансованості органів державної влади і місцевого самоврядування", - розповіла заступник глави СП Марина Ставнійчук. - "З іншого боку, безумовно, для того, щоб уникнути наслідків дуалізму у владі, пропонується закріпити виконавчу владу на центральному рівні і по вертикалі - за Кабінетом міністрів".

Несподіваною є відсутність в концепції нової редакції Конституції такого поняття, як парламентська коаліція. "Ми прийшли до висновку, що саме поняття "коаліція" в Конституцію включати не потрібно - воно швидше політичне, чим правове", - пояснив один з експертів робочої групи.

У новій редакції Конституції буде прописаний чіткий механізм формування уряду. Передбачається, що кандидатуру прем"єр-міністра пропонуватиме лідер фракції, що отримала найбільшу кількість мандатів за підсумками виборів. У випадку, якщо ця кандидатура не буде затверджена, це право перейде до фракції, що зайняла на виборах друге місце. Якщо ж і в цьому випадку прем"єр не стане відомий, право на висунення кандидатури прем"єр-міністра отримає президент. Незатвердження і цієї кандидатури дасть главі держави право розпустити Раду.

За наявною інформацією, члени робочої групи не змогли визначитися з семи питань. Зокрема, про закріплення в Конституції нейтрального статусу України, наданні російській мові статусу державного або офіційного, а також про визначення системи виборів до парламенту і місцеві органи влади.

У БЮТ нову редакцію Конституції бачать абсолютно іншою, чим в секретаріаті президента. На сьогодні заплановано засідання фракції БЮТ, яке буде присвячено обговоренню змін в Конституції. "Концептуально мова піде про формування парламентської республіки і про посилення повноважень парламенту", - розповів один з керівників фракції.

При цьому, не дивлячись на намір перейти до парламентської форми правління, про що прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила в ПАСЕ, в БЮТ не збираються ліквідовувати пост президента. Більш того, у фракції не планують міняти процедуру обрання глави держави. Що стосується повноважень президента, в цьому питанні погляди БЮТ і робочої групи НКС співпадають. У БЮТ згодні з необхідністю змістити центр влади від президента до уряду і парламенту, обмеживши повноваження глави держави зовнішньополітичною і оборонною сферами.

За матеріалами: КоммерсантЪ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «У Секретаріаті Президента підготували нову Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі