пʼятниця, 04 квітня 2008 12:02

У Росії розгорається скандал навколо шпигунства на користь України

Брати Ілля і Олександр Заславські, затримані 12 березня ФСБ по звинуваченню в промисловому шпигунстві проти Росії, звинувачуються в передачі Україні секретних документів, пов"язаних з переговорами про постачання газу.

Про це пише російська газета "Твій день", посилаючись на джерела в спецслужбах Росії.

За даними видання, під час зустрічі Віктора Ющенка і Володимира Путіна, яка відбулася в лютому в Москві, стало очевидно, що українська сторона має в своєму розпорядженні секретні дані про аргументи Росії в переговорах по газу.

"Саме володіння інформацією про плани "Газпрому" дозволило українському прем"єрові Юлії Тимошенко роздути газовий скандал з Росією і якийсь час успішно бойкотувати угоди російського і українського президентів про погашення української заборгованості і умови постачань і транзиту російського газу", - мовиться в публікації.

"Спецслужби миттєво почали шукати джерело просочування інформації. З"ясувалося, що інформація пішла з "Газпрому" за дві години до початку переговорів. Останнє було справою техніки. Оперативники тут же виявили співробітника "Газпрому", що мав доступ до секретних документів, який міг знати деякі деталі плану переговорів з Україною. Саме ці деталі "кріт" і передав братам Заславським. А вже вони передали їх українській стороні", - пише газета.

Нагадаємо, що Заславські були затримані ФСБ 12 березня. За інформацією спецслужб, брати Заславські були затримані при спробі продати секретний додаток до енергетичної стратегії Росії до 2020 року, в якому детально розписаний план розвитку "Газпрому".

28-річний Ілля Заславський працював менеджером в компанії "ТНК-ВР", відповідав за питання стратегії розвитку газової галузі і міжнародні питання в даній сфері.

19 березня, були проведені обшуки в приміщеннях ВАТ "ТНК-ВР" і компанії ВР, під час яких, як повідомила ФСБ, "були виявлені і вилучені речові докази, які доводять факт промислового шпигунства", повідомляє Новий Регіон.

Зараз ви читаєте новину «У Росії розгорається скандал навколо шпигунства на користь України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі