четвер, 06 грудня 2018 12:08

У Раді пояснили, чому не розірвали "Великий договір" із РФ у 2014-му

У Раді пояснили, чому не розірвали "Великий договір" із РФ у 2014-му
Договір діє до 1 квітня 2019 року, далі його можна продовжити на 10 років або призупинити. Фото: Еспресо.TV

Україна повинна була виконати закон, який продовжував договір про дружбу та співробітництво з Росією до 1 квітня 2019-го, щоб у міжнародних судах це не стало причиною відхилення наших позовів проти РФ.

Про це сказав представник уряду у парламенті Вадим Денисенко.

"Від юридичних моментів залежать наші судові перспективи у боротьбі з Російською Федерацією. Якби ми 2014-го розірвали цей договір, ми б не могли зараз претендувати на мільярдні повернення від Російської Федерації. Ціла низка судових процесів уже розпочата. І вже Україна виграє кілька мільярдів доларів у РФ", - сказав Денисенко.

Він висловив переконання, що у парламенті набереться 226 голосів для непродовження "Великого договору" з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук висловився щодо денонсації договору з РФ

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997-го строком на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998-го, Держдума - 25 грудня 1998-го. Договір набув чинності 1 квітня 1999-го.

Договір визнавав непорушність наявних кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. 3 грудня Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про його непродовження.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пояснили, чому не розірвали "Великий договір" із РФ у 2014-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі