субота, 11 жовтня 2008 16:12

У Ради 6 скликання не було навіть річного імунітету

У Ради 6 скликання не було навіть річного імунітету
Конституційна заборона на розпуск парламенту протягом року після дострокових виборів не розповсюджується на Верховну Раду VI скликання, заявив міністр юстиції України Микола Оніщук в інтерв"ю "Дзеркалу тижня".

"Імунітет", передбачений 90-ою статтею Конституції, не розповсюджується на Верховну Раду VI скликання", - заявив він.

За словами Оніщука, відповідне конституційне розпорядження діє лише щодо парламенту, повноваження якого були достроково припинені президентом відповідно до частини другої 90 статті Конституції, що передбачає розпуск парламенту внаслідок неможливості в покладений термін створити коаліцію, сформувати уряд або почати пленарні засідання.

"А у відповідному президентському указі в 2007 році йшлося про дострокові вибори "у зв"язку з неповноважністю Верховної Ради". Це відбулося, нагадаю, після того, як більше 150 депутатів здали мандати. Президент не припиняв повноважень парламенту, парламент сам позбавив себе повноважень", - зазначив міністр юстиції.

Крім того, за його словами, річний термін "імунітету" потрібно відраховувати від дати попередніх виборів, а не від дати офіційного обнародування їхніх результатів і отримання повноважень депутатами.

"Конституція і закони України розмежовують категорії "обрання" і "отримання повноважень", - нагадав він. - День обрання народних депутатів України на позачергових парламентських виборах є також днем обрання нинішнього складу Верховної Ради України. Відповідно - і відправною точкою відліку для річного терміну, протягом якого президент не має права достроково припинити повноваження парламенту".

"Таким чином, повторю, річна заборона на розпуск не розповсюджується на Верховну Раду VI скликання", - резюмував Оніщук.

Обозреватель

Зараз ви читаєте новину «У Ради 6 скликання не було навіть річного імунітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі