пʼятниця, 27 вересня 2024 15:37

У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив, але не шляхом безцеремонного шантажу: Анджей Дуда

У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив, але не шляхом безцеремонного шантажу: Анджей Дуда
У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив, але не шляхом безцеремонного шантажу: Анджей Дуда. Фото: espreso.tv

Під час візиту до Нью-Йорка на 79-ту сесію Генасамблеї ООН президент Польщі Анджей Дуда провів коротку зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Мова йшла про ситуацію на фронті, зазначив Дуда у інтервʼю Polsat News.

На запитання про історичні проблеми у двосторонніх відносинах, польський президент зазначив, що неодноразово говорив про це з президентом України Зеленським. Результатом цих розмов була, спільна участь двох лідерів в екуменічному богослужінні у кафедральному соборі в Луцьку, де вшановували жертв Волинської трагедії.

На зауваження, що Україна досі не дала згоди на ексгумацію жертв Волинської трагедії, Дуда відповів, що ці згоди на ексгумації вже були, а питання отримання згод на подальші ексгумаційні роботи було темою його розмови із президентом Зеленським під час нещодавнього візиту до Києва з нагоди 33-ї річниці Незалежності України.

"Питання проведення ексгумацій потрібно вирішувати не шляхом погрози заблокувати інтеграцію України із Заходом. Давайте пам'ятати, що блокування інтеграції України із Заходом є однією з причин, чому Путін напав на Україну", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща - Україна: гігантський слалом у історичному контексті

"У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив. Я не хотів би, аби це відбувалося шляхом безцеремонного шантажу, який, на мою думку, нічого доброго Польщі в публічному просторі не принесе", - додав Дуда.

Щодо мирного плану припинення війни, необхідно відновити примат міжнародного права, а це станеться лише тоді, коли Україна поверне контроль над усіма своїми міжнародно визнаними територіями, включно з Кримом. Польща не повинна розглядати жодного плану "Б" у цьому питанні, хоча багато людей чекають сьогодні на те, коли ця війна закінчиться, щоб повернутися до справ із Росією, наголосив польский лідер.

"На моє переконання, якщо хоч шматок української землі залишиться в руках Росії і світ визнає факт цієї анексії, це означатиме, що російський імперіалізм зжер те, що хотів зжерти, і хотітиме забрати більше територій, тому ця війна повернеться. На мою думку, Росія знову нападе на інші країни. І щоб цього не сталося, Росія повинна бути покарана за свою агресію в Україні і там, на полях України, програти цю війну", - сказав Анджей Дуда.

"Я намагався діяти таким чином, щоб не створювати точок напруги між Варшавою і Києвом, наскільки це можливо. Це було нелегко, тому що між нами є складні теми".

"Але я також обговорював ці питання з президентом Зеленським, і найкращим прикладом цього була присутність президента у Луцьку, в річницю Волинської різанини", - заявив Дуда.

"В інтересах України також знайти порозуміння з нами з усіх складних питань, у тому числі історичних. Пам'ятаймо, що українці мають дуже багато проблем, пов'язаних з минулим Другої світової війни", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися прорив, але не шляхом безцеремонного шантажу: Анджей Дуда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі