пʼятниця, 22 серпня 2008 09:20

У питанні "Одеса-Броди" для Тимошенко настав момент істини

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що в питанні виконання Указу Президента України від 22 травня ц.р. щодо забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у проектному ("аверсному") напрямі знято останні штучні перепони.

Створена зазначеним Указом Президента України Міжвідомча робоча група, з метою уникнення в подальшому перешкод і необґрунтованих звинувачень з боку керівництва Кабінету Міністрів України, на виконання Рішення РНБО України від 28 липня цього року додатково опрацювала питання залучення до проекту української компанії ВАТ "Укрнафта" - замість іноземної компанії, яку раніше планували залучити в якості фінансового гаранта основні замовники: західноукраїнські нафтопереробні заводи "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття".

"Зважаючи на виняткову важливість і актуальність якнайшвидшого переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" у проектний напрям роботи, будь-яке зволікання з виконанням згаданого Указу Президента України загрожує втратами для національної безпеки і економіки нашої держави. Тому Робоча група змушена рахуватися навіть із необґрунтованими та неконструктивними діями прихованих і відкритих опонентів "аверсу", які намагаються перекреслити перспективи посилення енергетичної, а відтак - національної безпеки України", - зазначив Богдан Соколовський.

Він нагадав, що в рамках роботи Міжвідомчої робочої групи щодо забезпечення аверсного використання нафтопроводу станом на 14 липня ц.р. попередньо були узгоджені проекти договорів про постачання каспійської нафти в обсязі 8,25 млн. тонн на рік на два українські НПЗ (НПК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття") та на кордон України з Угорщиною і Словаччиною за принципом "качай або плати".

Це сприяло б забезпеченню сировиною згаданих НПЗ, демонополізації імпорту нафти в Україну і країни ЄС, а відтак - зниженню цін нафтопродуктів на українському ринку і збільшенню надходжень до українського бюджету.

Однак 16 липня ц.р. несподівано прем"єр-міністр України особистим дорученням заборонила українському державному операторові - компанії "Укртранснафта" - брати участь у переговорах про поставки в Україну і транзит через нашу територію нафти нафтопроводом "Одеса-Броди".

Крім цього, як з"ясувалося, Кабінет Міністрів України до цього часу не опрацював з російською стороною питання про реалізацію більш вигідного для України маршруту транспортування нафти в обхід нафтопроводу "Одеса-Броди": замість "Мічуринськ-Мозир-Броди-Одеса" на технічно готовий і економічно привабливий "Мічуринськ-Охтирка-Кременчук-Одеса".

Лобіювання високопоставленими урядовцями нинішньої схеми транзиту російської нафти до Чорного моря суперечить українським національним інтересам.

Відповідно до згаданого рішення РНБО України від 28 липня ц.р., введеного в дію Указом Президента України від 15 серпня N716, у питанні переходу до проектного напряму використання "Одеса-Броди" крапка має бути поставлена до 1 вересня ц.р.

У контексті нинішніх пропозицій Міжвідомчої робочої групи щодо залучення до цього процесу ВАТ "Укрнафта" замість згаданої компанії-нерезидента навіть надумані сумніви розвіяні.

Кабінет Міністрів України має всі підстави доручити Міністерству палива і енергетики України як уповноваженому державному органу відповідно до чинної нормативно-правової бази ухвалити рішення про переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" в режим роботи за проектним напрямом і невідкладно розпочати переговори з російською стороною щодо зміни маршруту транспортування нинішніх обсягів російської нафти до Чорного моря через Одесу.

Отже керівництво уряду, приймаючи або не приймаючи згадані рішення протягом найближчого тижня, має шанс однозначно показати, що у сфері енергобезпеки воно керується національними інтересами України, або ж якимись іншими інтересами, наголосив Богдан Соколовський.

Зараз ви читаєте новину «У питанні "Одеса-Броди" для Тимошенко настав момент істини ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі