четвер, 17 липня 2008 11:52

У Медведька визнали, що "дістати" ймовірного отруйника Ющенка неможливо

Національне центральне бюро Інтерполу не знало до останнього моменту про зміну громадянства Владимиром Сацюком, який фігурує в справі про отруєння Президента України Віктора Ющенка.

Про це виданню "КоммерсантЪ-Украина" N121 (706) від 17 липня 2008 року заявив керівник Національного центрального бюро Інтерполу Василь Неволя.

"На сьогодні такої інформації ми не одержували", - сказав він.

Зі свого боку заступник генпрокурора Віталій Щоткін зазначив, що інформація про відмову у видачі Сацюка надійшла в Генпрокуратуру України близько двох тижнів тому. Разом з тим, за його словами, російська сторона не вказала дату, коли колишній перший заступник голови СБУ одержав російське громадянство. "Там є тільки посилання на Конституцію РФ та указ президента про надання йому громадянства Росії. Дати немає, та вони й не зобов`язані її повідомляти", – сказав Щоткін. Заступник генпрокурора також висловив думку, що процедура екстрадиції Сацюка значно ускладнена. "Тепер ми його звідти вже ніяк не можемо одержати – поки він громадянин Росії, це виключено", – сказав Щоткін.

Генеральна прокуратура Російської Федерації відмовилася видавати колишнього заступника голови СБУ Сацюка правоохоронним органам України. "У зв`язку з тим, що у провадженні військової прокуратури Центрального регіону України знаходиться кримінальна справа за звинуваченням Сацюка в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем, здійснене працівником правоохоронного органу), ч. 2 ст. 366 (службова фальсифікація, тобто внесення службовою особою до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей, які спричинили тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України, Генеральна прокуратура України в квітні 2008 року звернулася в Генеральну прокуратуру Російської Федерації з клопотанням про його екстрадицію", - йдеться в повідомленні. У той же час прес-служба Генпрокуратури зазначає: "У відповідь на це звернення Генеральна прокуратура РФ повідомила, що, оскільки Сацюк є громадянином Російської Федерації, то згідно зі ст. 61 Конституції РФ і ст. 57 Конвенції про правову допомогу і про правові відносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах видача його правоохоронним органам України неможлива".

Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу стосовно колишнього першого заступника голови СБУ за ознаками ч. 2 ст. 423 КК України (зловживання військовою службовою особою службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Сацюк – народний депутат двох скликань. У Верховній Раді III скликання входив у фракцію "Демократичний союз", у Раді IV скликання – в депутатську групу "Європейський вибір". 3 лютого 2004 року став членом фракції СДПУ(о). З 30 квітня по 13 грудня 2004 року обіймав посаду першого заступника керівника Служби безпеки України. З червня 2005 року оголошений у міжнародний розшук.

Зараз ви читаєте новину «У Медведька визнали, що "дістати" ймовірного отруйника Ющенка неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі