четвер, 23 вересня 2021 10:46

"У Медісон-сквер постріли чути не так гучно, як в Авдіївській "промці" - найцікавіше з виступу Зеленського в ООН

"У Медісон-сквер постріли чути не так гучно, як в Авдіївській "промці" - найцікавіше з виступу Зеленського в ООН
"Пора прокинутись!", - сказав Зеленський. Фото: president.gov.ua

22 вересня президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Це робив втретє з 2019 року.

2019-го Зеленський нагадував про загиблих від російської агресії українських воїнів, торік запрошував до участі у створенні "Кримської платформи".

Цього року глава держави вкотре говорив про злочини Росії, а також про боротьбу з Covid-19.

Gazeta.ua пропонує найцікавіше з 22-хвилинного виступу Зеленського.

Російська агресія

"Ми вдячні, що пункт про "Ситуацію на тимчасово окупованих територіях України" було включено в порядок денний цієї Асамблеї. Хоча як, залишаючись окупованими, Крим і Донбас можуть зникнути з порядку денного?! Це очевидно не тільки нам.

Я дякую всім державам, які цьогоріч згадали Україну у своїх виступах тут. Це важливо. І багатьом іншим, які не соромляться, що Україна – їхній друг і партнер.

Які можуть називати речі своїми іменами: окупацію називати окупацією, а агресію називати агресією, не боячись, що хтось показово покине цю залу. Не треба цього роботи, це майданчик діалогу. Щастя Україні це точно не принесе.

Щастя Україні могло б принести, якби хтось показово покинув наші державні території, наші державні кордони".

"Кримська платформа" і Путін

"Участь 46 держав та міжнародних організацій у першому саміті "Кримської платформи" про деокупацію Криму – ось це відданість основним принципам ООН.

Запрошую всі країни приєднатися до спільної декларації учасників "Кримської платформи", засудивши окупацію й показавши, що ви проти силової зміни кордонів у світі.

Це не іронія й не тролінг, але цей формат завжди буде відкритим для РФ.

"Это может привести к обрушению всей архитектуры международных отношений. Тогда у нас действительно не останется никаких правил, кроме права сильного. Это будет мир, в котором вместо коллективной работы будет главенствовать эгоизм, мир, в котором будет всё больше и больше диктата, и всё меньше равноправия, меньше реальной демократии и свободы.

Ведь что такое государственный суверенитет? Это прежде всего вопрос свободы, свободного выбора своей судьбы для каждого человека, для народа, для государства".

Все, що я сказав зараз російською, усе це слова президента РФ Володимира Путіна, сказані в Мюнхені 2007-го та на Генасамблеї ООН 2015 року.

Хіба вони були неправдою?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін ще не розуміє, що він програв війну проти України - експосол США

Постріли на Донбасі

"Можливо, у Сентрал-парку або Медісон-сквер постріли чути не так гучно, як у Авдіївській "промці" або на Світлодарській дузі. Ми хочемо оживити ООН? Може, для цього ООН має рухатись? Бути мобільною і швидкою?

Може, нам час зустрічатися там, де можна реально почути й побачити ці глобальні проблеми? У світі тисячі гарячих точок. Україна готова брати участь у засіданнях ООН поруч з будь-якою з них. Щоб оживити ООН, потрібна правда".

Полонені окупантів

"На початку вересня цього року в Криму був незаконно затриманий перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. РФ звинувачує цього політолога, видатного журналіста, телеведучого, викладача права та історії у спробі підірвати ділянку газопроводу.

Ось вам ціна свободи, ціна боротьби за свої права, за права людини.

Я розраховую на підтримку міжнародної спільноти у питанні його звільнення і звільнення близько 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях України та в РФ".

"Вибори" до російської Думи

"Видача сотням тисяч українців на окупованій території України сотень тисяч паспортів іншої держави. Що це, як не доказ міжнародного злочину?

Що це, як не доказ безкарності й неповаги до міжнародного права? Більш того, РФ сама про це офіційно заявляє. І змушує наших громадян України брати участь у виборах до російського парламенту.

І якщо ООН на це дієво, потужно не відреагує. Що це, як не доказ того, що оживляти ООН пізно? Та я вірю, що ні".

Вакцини від коронавірусу

"Ми грали у рівність, ми грали у єдність, де одна справа – ділити спільні цілі, інша – спільно ділити вакцини. Вакцини, що дають життя.

Виявилося, що в статтях про рівність, як у рекламі, є зірочки й напис дрібним шрифтом: "Усі ми люди, всі ми в одному човні, але рятувальні шлюпки спочатку отримають пасажири першого класу".

Україна не чекала допомоги від інших. І допомагала іншим, не чекаючи подяки. Ми відправили в Італію своїх медиків, відправляли необхідні засоби.

Україна допомагала всім, хто потребував цього, тоді як світ забув, що пандемія – не назавжди, і всі держави колись знову зберуться тут. Але як вони тепер дивитимуться одна одній в очі? Україні не соромно".

Обстріл авто Шефіра

"3-тя ночі. Десятки дзвінків. На першого помічника президента України здійснено замах. 12 пострілів. Три влучили у водія.

Ось вам ціна змін у державі, ціна реформ.

Сергій живий. Життю водія нічого не загрожує".

22 вересня Верховна Рада України назвала незаконними "вибори" депутатів Держдуми РФ, а Думу - нелегітимною.

Зараз ви читаєте новину «"У Медісон-сквер постріли чути не так гучно, як в Авдіївській "промці" - найцікавіше з виступу Зеленського в ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі