Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 07:58

У Кремлі кажуть, що розмова Ющенка і Медведєва буде важкою

У Кремлі вважають, що перша двостороння зустріч президентів Росії й України Дмитра Медведєва і Віктора Ющенка у рамках неформального самміту СНД буде нелегкою, але підтверджують готовність до діалогу з українським керівництвом із усіх гострих проблем.

"Розмова, очевидно, буде важкою", - сказав "Інтерфаксу" напередодні зустрічі Медведєв-Ющенко в Петербурзі помічник президента Росії Сергій Приходько.

Він підкреслив, що "принципову тональність майбутній розмові Медведєв задав, коли подзвонив президенту України".

Приходько зазначив, у двосторонніх відносинах "дійсно накопичилось чимало (проблем)".

Зокрема, російську сторону турбує "наполегливий акцент керівництва України на натовській проблематиці у відриві від домінуючих настроїв в українському суспільстві".

Не менше питань викликають, за словами помічника президента, "спроби однобічних дій щодо Чорноморського флоту".

Є, за словами Приходька, і інші проблеми, які викликають нерозуміння в Москві, зокрема, бажання представити проблему голодомору як винятково трагедію українського народу.

"Ми неодноразово намагалися перевести цю тему, у тому числі в ООН, в історичний контекст і закликали українську сторону дати спільну оцінку цього періоду, віддавши данину пам"яті всіх жертвам комуністичного режиму", - зазначив помічник президента РФ.

Він також звернув увагу й на те, що "не завжди з боку українського керівництва зустрічають належну оцінку деякі несумлінні дії, такі як спроби захоплення російської власності, російських компаній на Україні".

Проте, підкреслив Приходько, російська сторона "крапку не ставить і готова рухатися вперед" (у відносинах з Україною). "Пан Ющенко є обраним президентом і ми будемо продовжувати з ним діалог, наполегливо і впевнено", - сказав представник Кремля.

За його словами, Росія "на усі відносини з Україною має намір дивитися комплексно".

"Нас надто багато пов"язує з українським народом в економічній і гуманітарній сферах, щоб ці зв"язки стали заручником політичної недалекоглядності деяких фігур, діям яких історія ще дасть оцінку. Російське керівництво надто дорожить нашою спільною історією, нашими спільними жертвами, які ми понесли разом, щоб перекреслювати те, за що десятки мільйонів людей заплатили своїми життями і важкою працею", - сказав помічник президента.

Між тим, за інформацією української сторони, Ющенко в ході зустрічі з Медведєвим у Санкт-Петербурзі має намір обговорити питання перебування Чорноморського флоту на території України і "стратегічні рішення (українського керівництва) про повномасштабну інтеграцію в НАТО".

У середу, за два дні до зустрічі Медведєва і Ющенка Держдума РФ запропонувала президенту й уряду розглянути питання про вихід Росії з Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Україною у випадку реалізації плану офіційного Києва зі вступу в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі кажуть, що розмова Ющенка і Медведєва буде важкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути