неділя, 22 січня 2012 18:35

У Херсоні до Дня Соборності відкрили дошку "Українській Хаті"
5

Мешканці Херсона відзначили День Соборності не лише традиційним покладанням квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку, а й відкриттям нової меморіальної дошки.

Зокрема, як пише "Український Херсон", попри мокрий сніг та сильний вітер, на перехресті вулиць Суворова та Комунарів зібралось чимало херсонців.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Львові Бандеру та Шевченка з'єднали живим ланцюгом

Новий пам'ятний знак присвячений першому у Херсоні українському суспільно-політичному товариству "Українська Хата". Ця організація, у 1917 році, за дуже короткий час об'єднала та згуртувала херсонців.

"Український рух став впливовим та значним. Навіть тогочасний міський голова Євген Яковенко вступив до лав товариства. Члени організації провели першу в історії міста політичну маніфестацію під жовто-блакитними прапорами; заснували власні кооперативи, налагодили випуск української газети, відкрили українські шкільні класи, дитячі садочки, книгарні та курси з української мови та історії", - відзначили у благодійній ініціативі "Героїка".

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Донецьку День Соборності відзначили молитвою про вигнання Сатани і російським маршем

У 1918 році товариство "Українська Хата" було реорганізовано у "Просвіту".

Меморіальну дошку встановлено представниками "Героїки" за сприяння депутатів Херсонської міської ради Станіслава Трошина, Віктора Гаврилюка, Миколи Халупенка.

Зараз ви читаєте новину «У Херсоні до Дня Соборності відкрили дошку "Українській Хаті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі