понеділок, 22 вересня 2008 09:04

У Генпрокуратурі побили дівчину-свідка у справі Ющенка? (ФОТО)

Генпрокуратура України в п"ятницю опинилася в центрі гучного скандалу. Викликана в екстреному порядку на допит як свідок Вікторія Виницька, яка була секретар-референтом екс-нардепа і екс-першого замглави СБУ Володимира Сацюка (на дачі якого 4 роки тому кандидатові в президенти Віктору Ющенку нібито підкинули діоксин) стверджує, що була побита ... співробітниками ГПУ.

У викладі адвоката Сацюка, а зараз і Виницької - Віктора Петруненка, фабула виглядає так. 29 серпня Вікторію викликали в Головне слідче управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ на вулиці Борисоглібській.

Працівник міліції, який вручив повістку прямо в під"їзді будинку, не пояснив мету виклику, і привід з"ясувався тільки на місці.

За словами Петруненка, співробітники прокуратури намагалися примусити Виницьку надати ті свідчення відносно Сацюка, які були потрібні їм, а не добившись бажаного, відібрали паспорт, почали погрожувати і завдавати дівчині ударів в життєво важливі органи.

- Зі струсом мозку, забоями м"яких тканин шиї і голови, закритою черепномозковою травмою, двосторонньою дисфункцією слухової трубки Віка потрапила до лікарні, де знаходилася по 9 вересня, - говорить адвокат.

- 19 вересня закінчився десятиденний термін реагування на лист матері Віки, направлений генпрокуророві Олександру Медведьку.

Вона вимагала порушити кримінальну справу і покарати винних. За відсутності яких-небудь дій з боку ГПУ схоже, що історію хотіли б спустити на гальмах. Ми не дамо - на адресу Верховної Ради направлені листи з проханням дати принципову оцінку цьому випадку...

У телефонному інтерв"ю "Сегодня" Вікторія Виницька підтвердила цю інформацію, додавши, що після стаціонару в клініці "Борис" продовжує лікуватися удома, і має погане самопочуття.

- Ніхто переді мною не вибачився і лише повернули паспорт, для чого знову викликали повісткою в Генпрокуратуру, - говорить Віка. - Вони хотіли допитувати мене, але за станом здоров"я я відмовилася це робити і висловила протест...

На уточнення, чому про биття і тиск потерпіла не заявила відразу, і цей факт сплив тільки в п"ятницю, Виницька повідомила коротко:

- Я була в лікарні, і мама постійно знаходилася поряд, а коли мене виписали, вона і написала Генпрокуророві, - говорить дівчина. - До того ж, потрібні були висновки лікарів, які я хотіла віддати слідчому, але той відмовився їх брати...

Один з "важняков" ГСУ, якого "Сегодня" попросила висловитися, відповів, що в оперативно-слідчу групу цілком могла затесатися і людина недостойна:

- Адже туди залучають і людей з провінції, а хто ж віддасть кращих, ось і потрапляють посередні, неврівноважені, - говорить співбесідник. - І це не тільки слідчі, а і опера... Але допускаю, що це і грамотно продумана провокація. При будь-якому розкладі група, яка розслідує отруєння Ющенком, займається нісенітницею...

Джерело в Секретаріаті президента сказало "Сегодня", що, на його думку, мова йде саме про провокацію, направлену особисто проти Ющенка з метою розвалу справи про його отруєння:

"Не виключаю, що за нею стоять Юлія Тимошенко, Давид Жванія, інші діячі, Сацюка, які вмовили, і його секретарку майже через місяць "пригадати" про нібито побої в ГПУ".

Заява матері Вікторії:


Фото: Українська правда.

"Cегодня"

Зараз ви читаєте новину «У Генпрокуратурі побили дівчину-свідка у справі Ющенка? (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі