Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 11:36

У Філарета кажуть, що на Донбасі захоплюють їхні церкви (ВІДЕО)

У Філарета кажуть, що на Донбасі захоплюють їхні церкви (ВІДЕО)

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ-КП) обурені спробами "рейдерського захоплення" церков КП в Донецькій області.

"6 грудня 2010 року приход Вознесіння Господнього в с. Кам'янка Тельманівського району Донецької області пережила рейдерськую атаку. Цього дня бізнесмени з Донецька А.Корюк і Н.Малтопар разом з представниками Московського патріархату - настоятелем храму цієї конфесії в смт Тельманове та іншими - намагалися провести незаконні "збори мешканців села", метою яких мало було бути оформлення документів на перехід общини Вознесенського храму в юрисдикцію Московського патріархату", - йдеться в заяві прес-центру Київської патріархії, поширеному в четвер.

У повідомленні указується, що напередодні "зборів" представники бізнесменів зустрічалися з деякими мешканцями с. Кам'янка, щоб схилити їх до участі в зборах і проголосувати за рішення про перехід в Московський патріархат, обіцяючи при цьому різні блага для храму.

За інформацією прес-центру, в зборах брали участь не прихожани і навіть не мешканці села, а "багато привезених осіб". Більш того, архієпископа Донецького і Маріупольського Сергія і духівництво Київського патріархату "особи загрозливої зовнішності" довгий час не пускали в приміщення, в якому проходили збори.

"І ось такі "збори села", а не збори общини, ухвалили рішення про "реорганізацію приходу" і його нібито входження в юрисдикцію Московського патріархату", - обурюються в УПЦ-КП.

В даний час, як стверджують в прес-центрі Київської патріархії, ситуація навколо Вознесенського приходу залишається напруженою. "Хоча представники обласної влади нібито прямо не втручаються в конфлікт, проте з багатьох джерел стало відомо, що згадані бізнесмени почали діяти не за власною ініціативою. У неофіційних розмовах духівництву Київського патріархату в Донецькій області вже декілька місяців підряд різні впливові особи наполегливо рекомендують "переходити в канонічну Церкву", - підкреслюється в повідомленні.

Крім того, за даними УПЦ-КП, 7 грудня рейдерськая атака за аналогічним сценарієм почалася також на прихід в с. Роздільне Старобешівського району Донецької області.

"За станом на 8 грудня прихожани в Кам'янці вимушені забарикадуватися в своєму храмі. Вони побоюються не тільки за церкву, але і за своє здоров'я і навіть життя, адже в селі з'явилися особи з кримінальною зовнішністю, від яких в подібній ситуації можна чекати чого завгодно", - пояснюється в повідомленні.

"У зв'язку з цими подіями Київська патріархія висловлює обурення і рішучий протест", - підкреслюється в заяві.

Про події, що відбуваються, проінформовані як місцева влада, так і керівництво Держкомнацрелігій, проте "з кожною годиною ситуація тільки погіршується".

В УПЦ-КП переконані, що "Російська церква за допомогою впливу на "сильних світу цього" в Україні і на Донбасі намагається розпалити міжконфесійне протистояння залякуваннями, підкупом або силою, захопити храми Київського патріархату і оголосити про "повернення з розколу".

"Ми бачимо, що порушення релігійного миру зараз вигідно тільки одній стороні - патріархові Кирилу і його однодумцям, які за всяку ціну хочуть нав'язати українцям "російський мир". Тому ми ще раз звертаємося до влади: використовуйте всі надані законом можливості для того, щоб зупинити нову хвилю релігійного протистояння, захистіть права віруючих Київського патріархату вільно молитися в своїй Церкві!", - акцентується в заяві УПЦ-КП.

"Ми продовжуємо сподіватися, що влада почує кожного з громадян, а не тільки тих, хто ходить на свята в Печерську лавру. Ми просимо правозахисників, політиків, громадських активістів звернути свою увагу на події з приходами Київського патріархату в Донецькій області", - закликають в УПЦ-КП.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У Філарета кажуть, що на Донбасі захоплюють їхні церкви (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути