понеділок, 21 лютого 2011 17:31

У День рідної мови Януковичу нагадали про "йолку"

У День рідної мови Януковичу нагадали про "йолку"

Нинішньому президенту України Віктору Януковичу не вистачить і десяти років президентства, аби досконало, вільно й глибоко вивчити державну мову.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, народний депутат від НУ-НС Ярослав Кендзьор.

На його переконання, сьогоднішньому президенту та його команді більше підходить визначення "могильників" української мови.

Водночас, Кендзьор зазначив, що, ще будучи головою обласної адміністрації, депутатом ВР, а потім прем'єр-міністром, Янукович "не знав, що існує така мова".

"Насправді на початках він не знав української мови зовсім. Але треба віддати належне, що останнім часом і вже у статусі президента України він формально вивчив мову. Він має певний механічний словниковий запас, яким може послуговуватись для того, щоб не створити кампанію Азарову", - сказав парламентарій.

На його думку, якби зараз Янукович не розмовляв українською, разом із Азаровим він би створив "унікальний дует, якого не було б у жодній країні світу".

"Оскільки немає жодної держави у світі, в котрій би прем'єр-міністр не знав би державної мови", - уточнив Кендзьор.

Разом з тим, він підкреслив, що до вільної, живої української мови президенту Януковичу ще далеко.

"Він інколи шукає у своїй пам'яті відповідне слово, просте слово - наприклад, "ялинка" чи "йолка". Прочитати слово "увімкнути" - це настільки складно для нашого президента-інтелектуала, що виходить постійний конфуз. Йому не вистачить і десяти років президентства, щоби сягнути глибин державної мови", - резюмував "нунсівець".

Нагадаємо, під час останніх публічних виступів президент України Віктор Янукович часто допускав мовні "ляпи". Наприклад, у грудні минулого року на прес-конференції він назвав новорічну ялинку "йолкою".

У січні 2011 року Янукович у виступі з нагоди Дня Соборності переплутав слова "заради" та "зарази", сказавши "зарази втілення реформ".

У Давосі на українському ланчі не зміг виговорити гасло промо-кампанії до чемпіонату Євро-2012 "Увімкни Україну". "Этот слоган — увікни, вікнить... для себя Украину", — сказав президент.

Слід зазначити, що 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

Зараз ви читаєте новину «У День рідної мови Януковичу нагадали про "йолку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі