середа, 02 вересня 2020 19:48

У чому різниця між революціями в Україні і протестами в Білорусі

У чому різниця між революціями в Україні і протестами в Білорусі
2014-го українці зробили європейський вибір. Це ключова відмінність від протестів у Білорусі.

Революція 2014 року в Україні відрізняється від протестів 2020-го у Білорусі тим, що українці вийшли на Майдан за західний вектор розвитку країни. У Білорусі такого вибору поки не видно.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Як учасник обох революцій – помаранчевої і Революції гідності – вважаю, що більше паралелей (з протестами у Білорусі. - Gazeta. ua) із першою. 2014-го була втома від Януковича – як певної системи управління. Українцям знадобилися три роки, щоб урвався терпець.

Але наша Революція була про вибір, куди рухатиметься країна. Розвиватиметься як частина Європи чи "русского мира". У Білорусі я не бачу такого вибору. Немає суспільного запиту на рух у Європу. Білорусь хоче залишатися у стані рівноваги, можливо, з ухилом у російський бік. І це ключова відмінність. Там зараз не вирішується, куди рухатиметься країна. Стоїть лише питання, як вона буде організована та керуватиметься зсередини", - пояснив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилося вражаюче відео з Маршу захисників

"2014-го ми розірвали пуповину з "русским миром". Найбільше це проявляється в тому, що люди, які були лояльно налаштовані до Росії, перетворилися на затятих патріотів України. Ця зміна не могла відбутися без війни", - каже міністр.

Інтерв'ю з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою читайте у журналі "Країна" у четвер, 3 вересня.

9 серпня у Білорусі відбулися вибори. За даними тамтешньої ЦВК, 80,1% отримав Олександр Лукашенко, а його суперниця Тетяна Тихановська - 10,1%. Це викликало хвилю масових протестів, які тривають четвертий тиждень. Влада застосовує щодо білоруських громадян насильство.

При цьому Лукашенко залишається особою, яка виконує обов'язки президента Білорусі.

ЄС не визнав результатів виборів у Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «У чому різниця між революціями в Україні і протестами в Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі