понеділок, 15 жовтня 2012 09:15

Спецтема: Боротьба за "мову"

У Богатирьової придумали, як російську зробити єдиною регіональною - Колесніченку ця "гидота" не сподобалась

У Богатирьової придумали, як російську зробити єдиною регіональною - Колесніченку ця "гидота" не сподобалась
Раїсі Богатирьовій нададуть проект закону про мови для звіту перед Януковичем. Фото: vidomosti-ua.com

Група, що допрацьовувала закон "про мову" пропонує ускладнити процедуру визнання мов регіональними й збільшити до 75% присутність в ефірі української мови.

Такі зміни до закону про мову затвердили члени робочої групи в п'ятницю, повідомляє Комерсант-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Народ уже втомився обирати між гіршим і ще гіршим – між малим та великим злом"

Робоча група в п'ятницю затвердила законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики", а також проект концепції держпрограми з всебічного розвитку й функціонування української мови.

Зміни практично повністю змінюють суть мовного закону. Згідно з документом, за українською мовою зберігається статус державної.

Її використання є обов'язковим у судо- і діловодстві, у діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки й освіти, рекламі. Встановлюється 75% квота мовлення  українською мовою для загальнонаціональних теле- і радіоканалів.

Передачі й фільми, виготовлені іншими мовами, мають бути дубльовані, озвучені або забезпечені субтитрами державною мовою.

До регіональних мов нова редакція закону відносить білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, караїмську, кримськотатарську, кримчакську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, російську, румунську, словацьку й угорську мови.

Вказується, що їм може бути надана держпідтримка, але лише в тому випадку, якщо на конкретній території проживає не менше 30% носіїв такої мови.

Президент Ради національних суспільств Ілля Левітас вважає, що 30% квота не захищає інтереси нацменшин.

"Згідно з вже прийнятим законом 10% могли набрати на окремих територіях кримські татари, угорці, болгари, молдавани, румуни, росіяни. У випадку прийняття даних змін, крім росіян, що проживають у деяких південних і східних регіонах, ніхто не зможе цього зробити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судити за "мовний" закон треба тих, хто за нього голосував - депутат

Автор мовного закону Вадим Колесніченко, який також входив до складу робочої групи, вважає її діяльність провальною.

"Вона була створена для внесення поправок до мого закону. А її члени, більшість із яких, м'яко кажучи, українофіли, із самого початку встали на шлях конфронтації й розробили зовсім нову редакцію", - сказав Колесніченко.

Він назвав документ "гидотою" і заявив, що його прийняття може "привести до громадянської війни".

Тим часом, незважаючи на розбіжності, саме цей варіант законопроекту підтримала більшість членів робочої групи. Після остаточної доработки він буде переданий Раїсі Богатирьовій для звіту перед президентом Віктором Януковичем.

Зараз ви читаєте новину «У Богатирьової придумали, як російську зробити єдиною регіональною - Колесніченку ця "гидота" не сподобалась». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі