понеділок, 22 вересня 2008 18:36

Турчинов натякає, що "Інтер" живе за темниками Балоги

За наполяганням фракції Блоку Юлії Тимошенко законопроект про держану службу направлений на друге читання для узгодження з Конституцією України.

Про це йдеться у коментарі першого віце-прем"єр-міністра України Олександра Турчинова.

"Єдиною державною мовою в Україні є українська. Ця позиція Юлії Тимошенко та очолюваної нею політичної сили була, є, та залишиться незмінною, а всі інші твердження є політичною спекуляцією опонентів БЮТ", - заявив О.Турчинов.

Коментуючи зміст закону про державну службу, О.Турчинов зазначив, що "будь-хто, хто хоча б вміє читати українською, побачить, що норми про державність чи офіційність російської мови в законі нема".

Тим не менш, оскільки проект містить норму щодо знання різних мов держслужбовцями, саме за наполяганням фракції БЮТ проект не було ухвалено в цілому, а направлено на друге читання, де це питання буде більш чітко узгоджене з Конституцією держави.

"В іншому ж випадку закон не буде проголосовано", - підкреслив перший віце-прем"єр.

О.Турчинов також звернув увагу на прямі текстові та оціночні збіги в трактуванні норм законопроекту про держслужбу в недільному випуску "Подробиць тижня" та в заяві Віктора Балоги, оприлюдненій в понеділок. "Це дає підстави вважати, що на "Інтері" вкотре чи-то прислухалися до усних порад Балоги, чи-то вчиталися в темник", - зауважив перший віце-прем"єр.

Як повідомлялося, сьогодні, 22 вересня, глава Секретаріату Президента України Віктор Балога звинуватив БЮТ і його лідера Юлію Тимошенко у декількох зрадах блоку "Наша Україна – Народна самооборона", виборцям і принципам демократії.

Серед іншого В. Балога назвав голосування 19 вересня фракції БЮТ за законопроект про державну службу, який зобов"язує чиновників добре володіти російською мовою. Таким чином, на думку В.Балоги, у союзі з Партією регіонів і комуністами БЮТ законодавчо закріплює новий статус російської мови як офіційної мови спілкування в органах і установах влади.

Прем"єр-міністр України Ю. Тимошенко вже назвала провокативною заяву В. Балоги з приводу підтримки БЮТ офіційного статусу російської мови.

"Ю. Тимошенко заявляє, що вона особисто та фракція БЮТ заявляла, заявляє та заявлятиме, що в Україні одна єдина державна мова – українська", зазначалося у повідомленні Управління у зв"язках із ЗМІ Секретаріату Кабміну.

19 вересня парламент у першому читанні 361-м голосом ухвалив проект закону "Про державну службу", поданий лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем. Від БЮТ законопроект підтримали 144 народних депутата.

Як зазначається у пояснювальній записці, проект закону розроблено з метою запровадження світових стандартів державної служби та забезпечення ефективного практичного виконання завдань і функцій держави.

Законопроектом передбачено, що особи, які вступають на держслужбу і претендують на зайняття посад держслужби, серед іншого, мають "вільно володіти державною та російською мовами", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Турчинов натякає, що "Інтер" живе за темниками Балоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі