неділя, 10 лютого 2008 15:21

Турчинов хоче міжнародної газової ревізії

Перший віце-прем"єр-міністр України Олександр Турчинов наголошує, що Україна не проводила та не проводить несанкціонований відбір газу. Про це повідомили у прес-службі Кабінету міністрів України.

За словами Турчинова, НАК "Нафтогаз України" виконує всі міжнародні зобов"язання, взяті Україною, в тому числі і щодо транспортування газу до Європи.

"Україна займає чітку та послідовну правову позицію. У нагнітанні ситуації навколо газового питання єдина мета - усілякими засобами залишити на внутрішньому та зовнішньому ринках України газового посередника. Ми готові запросити міжнародних спостерігачів, аби підтвердити, як ми сумлінно виконуємо всі взяті зобов"язання і не використовуємо газ, який Україні не належить", - наголосив Турчинов.

Перший віце-прем"єр-міністр підтвердив, що у НАК "Нафтогаз України" дійсно є борги, що залишилися від діяльності попереднього уряду, проте "Нафтогаз України" готовий забезпечити повні розрахунки по боргах за умови підписання прямого контракту та відповідних документів з російським "Газпромом". Турчинов також повідомив, що сьогодні у Москву для врегулювання ситуації навколо цього питання відправилося керівництво НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, "Газпром" заявив, що може з 12 лютого припинити постачання російського газу в Україну. Згідно із заявою компанії, станом на 7 лютого в Україні "осіло" 1,5 млрд. куб. м. російського газу і виникла заборгованість у розмірі 500 млн. дол.

Враховуючи, що постачання російського газу в Україну не передбачені балансом "Газпрому" на 2008 рік, для того, щоб вони могли бути продовжені "Газпром", вимагає від української сторони терміново створити для цього юридичні підстави - підписати контракти і акти та невідкладно забезпечити повне погашення заборгованості, що накопичилася. Якщо цього зроблено не буде, "Газпром" обіцяє припинити постачання російського газу в Україну.

"Газпром" проінформував Європейську комісію про ситуацію з постачаннями газу в Україну, через яку російський газ транзитом поставляється в країни Європи.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" вважає необгрунтованим звинувачення російського "Газпрому" в несанкціонованому відборі газу українською компанією, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Турчинов хоче міжнародної газової ревізії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі