понеділок, 20 травня 2013 15:40

"Треба покарати міліціонерів, які спостерігали, як бандюки б'ють журналістів" - під МВС вимагали зустрічі із Захарченком
15

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Об 11 ранку 20 травня до Міністерства внутрішніх справ у Києві підходять кілька десятків активістів і журналістів.

Вони прийшли вимагати від МВС та особисто міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка розслідування побиття журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя 18 тарвня у Києві наподалік мітингу опозиції.

- Ми оголошуємо вимогу міністру Захарченку: треба розслідувати цей злочин, - вигукує у мегафон один з організаторів акції Юрій Луканов. - І треба карати не тільки злочинців, а й міліцію, яка спокійно спостерігала за побиттям.

Тим часом позаду нього інші активісти розгортають плакати:"Бездіяльність міліції - злочин!", "Міністре, розслідуй, або йди геть!", "Міліція, працюй, не байдикуй!", "Орли Кравченка = урки Захарченка???", "УНІАН, ТВі, 5-й канал — хто наступний?".

Мегафон бере один з постраждалих Влад Содель. Розповідає про інцидент.

- Все було в присутності співробітників міліції, які просто стояли і нічого не робили. Цей Вадим, який був заколотником, ініціював цю бійку. І було обурливо, що міліція просто спостерігала, - каже. - Міліція певно боїться бандитів.

Далі виступають інші журналісти, які так само свого часу потрапляли в схожі інциденти, однак справи щодо них так і не були доросзлідувані, а винні — покарані.

Позаду активістів стоять кілька народних депутатів, які прийшли вимагати від Захарченка покарання винних. Серед них - Ірина Геращенко, Арсеній Аваков, Леся Оробець, Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко, Олесь Доній та інші. Обговорюють — як діяти далі. Пояснюють — запит на зустріч з міністром передали ще 20 хвилин, однак той досі не з'явився.

- Захарченко знав, що буде акція, тому його тут немає. Він морозиться, - посміхається "свободівець" Мірошниченко.

- Мі-ні-стра!, - з півхвилини скандують присутні. Та від МВС ніхто не виходить.

- Якщо ця історія не буде розслідувана, то ми будемо вже кричати "Міністра — у відставку", - бере до рук мегафон журналістка Ольга Червакова. - Перше: ми вимагаємо від міністра, щоби цю справу було доведено до кінця. По-друге, ми вимагаємо, щоб відповідали не тільки виконавці, а й організатори, які нацьковували цих людей на громадян та журналістів. І третє — ми вимагаємо покарати тих правоохоронців, які спокійно спостерігали як бандюки б'ють журналістів. Інакше — відставка міністра!

- Мі-ні-стра!, - знову кричать люди.

- Шкода що журналістів було побито на мирному мітингу, який чомусь силами влади перетворився на просто ганебну провокацію, - каже нардеп Ірина Геращенко. - І це не перший випадок, коли охорона, міліція задіяні у таких провокаціях.

Вона вимагає, аби міністр Захарченко вже завтра звітував перед парламентарями про хід розслідування і причетність до цих подій міліціонерів.

Водночас "свободівець" Юрій Іллєнко розповів, що за останні два дні багатьох однопартійців і активістів було викликано на допит по цій справі.

- Міліція і далі тероризує політичних активістів, замість того, аби ловити справжніх бандитів, - каже він.

Врешті до протестувальників виходить представник МВС. Називається заступником начальника головного управління.

- Де міністр Захарчеко, - питають у нього одразу декілька людей, - Чи затримали нападника?

- За дорученням МВС я готовий дати відповіді на всі питання, - тихо каже той.

В нього далі допитуються про справу. Той говорить заледве чутно.

- За вихідні було допитано 70 свідків, - розповідає.

- Ви допитуєте тільки "свободівців"? - викрикує нардеп Мірошниченко.

- Так, і не тільки. Міліція допитує всіх осіб, незалежно від їхньої расової, релігійної чи політичної незалежності.

- А представників "молодих регіонів" допитували?, - не вгаває "свободівець".

Однак представник МВС не відповідає, відводить очі і за певний час каже:

- Ще буде допитано 20 осіб.

- Назвіть прізвище керівника слідчої групи!, - викрикують йому з натовпу. Той не відповідає.

- Та що ви його питаєте, він — робот — нічого не скаже!, - кричить чоловік.

- Чи затримані головних  підозрюванй - нападник "Вадик Румин" (Титушко Вадим).

Представник МВС декілька секунд мовчить.

- Його місце знаходження не встановлено, - врешті каже та йде. Присутні сміються.

Врешті нардепи вирішують піти таки до МВС та розшукати Захарченка. З ними також ідуть двоє представників громадськості - Вікторія Сюмар та Юрій Луканов.

За 10 хвилин повертається лише частина з них.

- Ми не змогли потрапити навіть до приймальні, очевидно, що побиття журналістів — частина сценарію влади, - каже "свободівець" Мірошниченко. Поряд стоїть однопартієць Іллєнко. - Міністр Захарченко зараз присутній на засіданні Кабміну. Тому думаю, що якщо ми туди поїдемо, то буде краще, бо там навіть є прем'єр-міністр Азаров.

Нардепи прямують до Кабміну. Решта парламентарів залишається чатувати під приймальнею МВС.

Зараз ви читаєте новину «"Треба покарати міліціонерів, які спостерігали, як бандюки б'ють журналістів" - під МВС вимагали зустрічі із Захарченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі