субота, 17 листопада 2012 13:19

Тотальний підкуп виборців кидає тінь на саму суть мажоритарки - нардеп

Тотальний підкуп виборців кидає тінь на саму суть мажоритарки - нардеп
Сергій Сас розповів, чому треба боротися з благодійними фондами на виборах. Фото: www.radiosvoboda.org

Тотальний підкуп виборців кидає тінь на саму суть мажоритарної складової виборів і з цим треба боротися.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Сергій Сас. Він, разом із віце-спікером Миколою Томенком, є автором законопроекту про внесення змін до статті 74 Закону "Про вибори народних депутатів України" (щодо заборони надання благодійної матеріальної допомоги під час виборів).

"Зараз ці питання треба вносити і вирішувати. Як і подібні питання, бо це лише одна з багатьох проблем, які виникли під час парламентської кампанії. Бо коли вибори проходять, про це забувається і до наступних виборів важко поновити в пам'яті якісь проблеми, які мало місце на виборах", - пояснив він мету створення цього законопроекту.

Нардеп розповів, що задовго до початку виборчої кампанії багато кандидатів якраз через відповідні благодійні фонди, регіональні чи загальнодержавні, надавали певну матеріальну допомогу конкретним громадянам і, як правило, географія цієї допомоги співпадала з межами виборчого округу, де мала балотуватися та чи інша людина.

"Для прикладу наведу Кіровоградщину. Там на одному з округів задовго до початку виборчої кампанії кандидат почав через свій фонд надавати певну матеріальну допомогу і робити певні жести уваги громадянам. Це відбувалося в такий спосіб: ветеранам війни, вчителям присилали листівки з грошима по 100-200 грн та з фотографією майбутнього кандидата, але написано було, що це саме від фонду", - розповів Сас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович вдав, що слідкує за фальсифікаціями, та наказав Пшонці розібратися

Він додав: "Не треба бути юристом, щоби зрозуміти, що все це є непрямим підкупом виборців".

Нардеп підкреслив, що подібні випадки мали місце по всій території України.

"На цьому прикладі, щоби припинити ці речі у майбутньому, саме і було підготовлено цей законопроект. По всій країні, в меншій, чи більшій мірі, був непрямий підкуп громадян. Але з огляду на те, що суди та правоохоронні органи, підконтрольні владі, оперативно вирішували тільки ті питання, які були пов'язані з діями не провладних кандидатів, то якимось чином встановити це як юридичний факт було складно", - зауважив він.

Сас додав, що ця проблема мала місце під час виборів і вона кидає тінь на саму мажоритарну складову виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Краще вже піти на перевибори, ніж віддати перемогу Засусі" - Гарань

"У багатьох місцях системно проводився підкуп виборців в той чи інший спосіб. Десь це було банальне занесення гроші у кожну хату, десь це відбувалося через відповідні фонди. І от якраз для того, щоби сегмент використання фондів припинити, і було запропоновано цей законопроект. Він не вирішує всі питання, але, зокрема, акцентує увагу на проблемі і пропонує шляхи її вирішення. Хоча це не є панацеєю, адже ми розуміємо, що тут можуть бути й інші варіанти порушень, які можуть обходити закон", - підкреслив політик.

Зараз ви читаєте новину «Тотальний підкуп виборців кидає тінь на саму суть мажоритарки - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі