четвер, 02 жовтня 2008 17:38

Томенко примусить власників телеканалів показувати гарні новини

Віце-спікер Микола Томенко критикує телеканали за домінування у інформаційних випусках новин сюжетів із негативним змістом.

Про це він сказав під час круглого столу в парламенті із керівниками загальнонаціональних телеканалів, представниками профільного комітету ВР, Нацради з питань теле- і радіомовлення, представниками громадських інститутів, що опікуються проблемами ЗМІ.

Під час обговорення порушувалося питання формування позитивного інформаційного контенту у телепросторі України, повідомляє прес-служба віце-спікера.

Томенко, аналізуючи змістовне наповнення теленовин, навів для прикладу дані випусків новин за 29 вересня у програмі "ТСН" на каналі "1+1" та у програмі "Подробности" на "Інтері".

За його словами, у першому випадку із 12 інформаційних сюжетів, 6 мали виключно негативне забарвлення (смерть, вбивства, пограбування тощо), 3 містили нейтральну інформацію та 3 сюжети позитивного спрямування з доволі критичними акцентами.

У той же день, продовжив віце-спікер, у новинах програми "Подробности" на каналі "Інтер" із 13 новинних сюжетів перші 11 містили негативну інформацію, 2 – нейтральну, і жоден сюжет не ніс позитиву.

Томенко зауважив, що чинні норми законів "Про інформацію", "Про телебачення і радіомовлення", "Про захист суспільної моралі" недвозначно зобов"язують державу "усіма можливими законними засобами не допускати в інформаційних та інших телерадіопрограмах систематичного цілеспрямованого безпідставного загострення уваги на війні, насильстві та жорстокості".

"Це означає, що нинішня мода на домінування насильства, жорстокості та негативного змісту, зокрема, у новинах телеканалів прямо порушує чинне законодавство, а найважливіше - має серйозний негативний вплив на моральний стан суспільства, зокрема, на молодих людей та дітей", - заявив Томенко.

"Зрозуміло, що в гонитві за грошима, а значить, за прибутком, телевізійні канали забули про закон і суспільство. Наше завдання – нагадати їм про це", - додав він.

На думку Томенка, один із варіантів виправлення ситуації - жорстка реакція всіх державних органів, що зобов"язані забезпечити виконання законодавства та подальше правове врегулювання з впровадженням більш серйозної відповідальності за порушення законодавства включно з обмеженням реклами на телебаченні.

Другим шляхом вирішення проблеми віце-спікер вважає суспільне та фахове переконання, умовно кажучи, неформальне "примушування" власників та менеджерів телеканалів до поваги до суспільства, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Томенко примусить власників телеканалів показувати гарні новини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі