понеділок, 17 січня 2011 17:20

Томенко попередив про "федеративну" ідею Кабміну

Томенко попередив про "федеративну" ідею Кабміну

Після мовного питання наступною ініціативою Міносвіти чи уряду може стати ідея стосовно перетворення України у федеративну державу.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Як повідомляє прес-служба Томенка, політик вважає, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України робить ще один антиукраїнський крок в галузі освіти. Так, за його словами, можна охарактеризувати зміст документу, який називається "Концепції мовної освіти в Україні", виставлений Міносвіти для громадського обговорення.

За словами Віце-спікера, складається враження, що це розділ відомих стратегічних документів по роботі Росії з так званим ближнім зарубіжжям. Він нагадав, що саме у таких документах передбачається максимальне просування російської мови та повернення російської мови до статусу радянських часів, як мови міжнаціонального спілкування.

БЮТівець наголосив, що така теза прямо суперечить конституційній нормі.

Ще більш небезпечною у вступній частині документу, на думку Томенка, є теза, що Україна є багатонаціональною державою.

"Очевидно, що багатонаціональна держава, як правило, не лише визначає на державному рівні кілька державних мов, але й визначає федеративний державний устрій. Я не здивуюся, якщо наступною ініціативою Міносвіти чи уряду загалом буде ідея стосовно перетворення України у федеративну державу", - сказав політик.

Разом з тим, Томенко відзначив, що такий документ не може ухвалюватися ні Міністерством, ні урядом.

"Все, що стосується принципів мовної політики, може бути ухвалено лише конституційною більшістю Верховної Ради України", - резюмував парламентарій.

Зараз ви читаєте новину «Томенко попередив про "федеративну" ідею Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі