субота, 25 вересня 2021 07:10

Тиск, корупція, рейдерство – з чим працюватиме Бюро економічної безпеки
4

Кандидатура Мельника викликала обурення у бізнесу.
Фото: "Суспільне"
У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового органу. У проєкті бюджету на 2022 рік – планують виділити 622 млн.
20 серпня Кабмін призначив Вадима Мельника директором Бюро економічної безпеки
Залишиться працювати поки і податкова міліція

Створення Бюро економічної безпеки – одна з умов співпраці з міжнародними кредиторами. Кілька сотень мільйонів гривень і майже чотири тисячі співробітників Бюро замінять податкову поліцію. Більше ніякого рейдерства і "масок шоу", як багато років просив український бізнес. Новостворене відомство мало запрацювати 25 вересня. Верховна Рада відтермінувала його запуск на два місяці. Залишиться працювати поки і податкова міліція.

Чи зможе БЕБ скоротити кількість "масок-шоу" силовиків та чому відтягують запуск – у матеріалі Gazeta.ua.

Чим займатиметься орган

БЕБ замінить податкову міліцію. СБУ і Нацполіція не розслідуватимуть економічні злочини. Цим займатиметься Бюро. У його компетенції розслідування справ про ухилення від сплати податків, підробку документів та цінних державних паперів, шахрайство з податком на додану вартість та фінансовими ресурсами, незаконну приватизацію державного чи комунального майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ліфт" Зеленського: що сталося з президентським проєктом

У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового органу. У проєкті бюджету на 2022 рік – планують виділити 622 млн. До 4 тис. співробітників працюватимуть у Бюро. Зарплати – від 40 тис. грн. Можна заробляти 70 -80 тис. грн з урахуванням премій та надбавок.

У БЕБ разом з аналітиками працюватимуть детективи. Виконуватимуть оперативно-розшукові функції, працівники матимуть зброю, передбачає закон.

Автор: "Слово і діло"
  У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового органу. У проєкті бюджету на 2022 рік – планують виділити 622 млн.
У державному бюджеті на 2021 рік передбачили 587 млн грн на фінансування нового органу. У проєкті бюджету на 2022 рік – планують виділити 622 млн.

Голова БЕБ і скандали

20 серпня Кабмін призначив Вадима Мельника директором Бюро економічної безпеки. Звільнив його з посади голови Державної фіскальної служби. На посаді Мельник працював дев'ять місяців. З 2011 по 2013 рік Мельник очолював Управління розслідування особливо важливих справ у межах Державної податкової служби. За часів Віктора Януковича отримав посаду у Міністерстві доходів і зборів. Протягом 2018—2020 років працював у Сумському державному університеті.

Мельник має квартиру у Києві на 159,4 "квадратів", земельну ділянку на Сумщині, зазначив у декларації за 2020-й рік. Володіє паркомісцем та квартирою на 72,2 кв.м в Ірпіні. Там же у дружини Олени нежитлове приміщення на понад 100 "квадратів", дві квартири, два паркомісця, земельна ділянка, нежитлові та торгово-офісні приміщення. Також володіє двома квартирами у Одесі та Туреччині.

Родина має одне авто – "Ленд Ровер" 2017-го року. Родина має понад 1,9 млн грн у готівці. Понад 43 тис. грн тримають у банках. За 2020-й рік Мельник заробив понад 1 млн грн від роботи в університеті та підприємницької діяльності. Отримав пенсії на 139 тис. грн. Дружина заробила - понад 2,6 млн грн. Мельник володіє рушницею за 168 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не без впливу олігархів" – деолігархізація Зеленського може закінчитися пшиком

Кандидатура Мельника викликала обурення у бізнесу. В Українській раді бізнесу заявляли, що стурбовані скандалами навколо конкурсу на посаду керівника Бюро економічної безпеки.

"Ризики великі. Старі кадри шкодять новим органам". Думка експертів

Володимир Дубровський, старший економіст Case Ukraine:

"Із запуском Бюро буде в найкращому випадку невелике покращення. У гіршому – це стане антиреформою через концентровані повноваження. Тієї реформи, про яку мріяли, майже напевно не станеться. Ідея була в тому, щоб утворити єдиний орган, який би перевіряв представників інших. Щоб більше не було корупції. Перевіряючі органи в Україні, на жаль, використовують для тиску на бізнес, корупції, рейдерства. Кришують наймасштабніші схеми розкрадання державного майна. Це те, що вони мали би побороти. Ситуація ще з початку 1990-х років. Єдиний спосіб це зупинити – повне перезавантаження. В цьому і полягала ідея БЕБ. Влада сильно упиралася такому сценарію. Зрештою, закон ухвалили. Але без обмеження на роботу колишніх працівників цих органів. Переможцем конкурсу на голову став податковий міліціонер. Він набиратиме на посади своїх колишніх колег. Для перезавантаження нові кадри треба шукати і готувати, перевіряти їх доброчесність. Якщо все робити поспіхом, то немає іншого варіанту, як переодягати податкових міліціонерів. Людину, яка брала "сірі" гроші, складно перевчити працювати на зарплату.

Чесні підприємці виступали за створення Бюро, щоб кримінальний бізнес позбувся "криш". Цього майже напевно не станеться".

Олексій Кущ, економіст:

"Всі нові органи – від НАБУ до БЕБ – треба було формувати лише з молодих людей, які ніколи не працювали у силових відомствах. У нас багато юристів, аудиторів - молоді випускники. А в якості радників можна залучати фахівців з досвідом. Як на початку 90-х робили у Польщі, Чехії, Словаччині. Якщо брати старі кадри у нові структури – вони втягують старі схеми, зв'язки, кумівство. Треба починати з нового аркуша, бо так користі не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський мав би свідчити у "вагнергейті"

Одна з ключових проблем зараз – кожне силове відомство має свої економічні підрозділи. Є система розподілу впливів. Служба безпеки займається контрабандою, податкова – системою нарахування ПДВ. Це створює імідж території беззаконня. Іноземці тут працювати не хочуть.

Бюро має взяти на себе важелі боротьби з економічними злочинами. 90 відсотків роботи – має бути запобігання. Зараз у нас спочатку блокують підприємства, а потім шукають докази вини.

Ключеве тут – наявність політичної волі, щоб дублюючі повноваження силовиків зникли. Інакше орган отримає "хлібну" територію, а користі для країни не буде".

Віктор Чумак, правник:

"Щоб запустити БЕБ – треба вирішити багато питань: приміщення, люди, конкурсні комісії, чи є посадові обов'язки осіб, яких треба запустити на конкурс. Це тягуча історія, але це нормальний формалізм. Податкову міліцію сьогодні зупинити не можна. Якщо сьогодні запускають БЕБ, міліція мала зупинитися вчора. Процес має бути безперервним.

Не вірю, що Мельник набиратиме нових людей. Братиме "своїх". Бюро створили в ручному режимі, так само призначили керівника. Всі підлаштовуватимуться під нього. Якщо буде потрібно, БЕБ і без "масок-шоу" виверне бізнес, так що він заплаче".

За останні сім років в Україні створили п'ять антикорупційних органів. Національне агентство боротьби з корупцією 2015-го року. Національне антикорупційне бюро також створили 2015-го року, як і Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Вищий антикорупційний суд – відкрили 2019-го. Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів створили 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Тиск, корупція, рейдерство – з чим працюватиме Бюро економічної безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі