середа, 28 січня 2009 09:09

Тимошенко вижене Хорошковсього вже сьогодні

Тимошенко вижене Хорошковсього вже сьогодні
Сьогодні уряд має намір відправити у відставку главу митної служби Валерія Хорошковського. Всього 10 місяців тому нинішній прем"єр-міністр захоплювалася результатами його діяльності.

Вже сьогодні Кабмін може ухвалити кадрове рішення щодо головного митника. Цю інформацію підтвердили відразу декілька депутатів з оточення Тимошенко, пише Дело. За офіційною версією, Хорошковський розпрощається зі своєю посадою через різке падіння митних надходжень до бюджету (за даними за січень — 31% від плану).

В той же час в неформальних бесідах джерела видання в БЮТ не приховують: Хорошковський поплатився своїм кріслом за близькість до Дмитра Фірташа — співвласника скандально відомої газової компанії RosUkrEnergo. Радник прем"єр-міністра Олександр Гудима саме цим пояснює небажання глави митниці розмитнювати газ, який раніше належав компанії скандального мільярдера. Хорошковський пояснював свою позицію тим, що, згідно із законом, власником цього газу є RosUkrEnergo. У свою чергу, прем"єр стверджувала, що паливо дісталося "Нафтогазу" згідно з домовленостями з "Газпромом" за найнижчою ціною — 153 долари за тисячу кубометрів. Завдяки цьому уряд зміг заявити про середньорічну ціну газу для України в 228 доларів за тисячу. "Я хочу подивитися на того митника, який поставить печатку, що змінений власник, без того, що власник про це заявить", — заявив Хорошковський в кінці минулого тижня. В той же час, за словами Гудими, прибравши Хорошковського, розмитнити газ можна буде вже наступного тижня.

Сьогодні кандидатура нового глави митниці — питання домовленостей БЮТ і Блоку Литвина. "Литвинівці" можуть претендувати на цю посаду, але при цьому повинні будуть узяти на себе зобов"язання підвищити надходження до бюджету. Згідно з даними Секретаріату Президента, за підсумками поточного місяця, митниця не виконує бюджет більш ніж на 3 мільярди гривень. Вчора представники Блоку Литвина уникали питання про те, чи будуть вони претендувати на Митний комітет. У свою чергу, депутати в БЮТ вважають, що найвірогіднішим кандидатом є їх колега — заступник голови їх фракції Андрій Кожем"якін.

Сам Кожем"якін перспективу свого нового призначення оцінив як маловірогідну. "Я вже давно не працюю в митній сфері. Для цієї мети є інші люди", — сказав він.
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вижене Хорошковсього вже сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі