середа, 01 жовтня 2008 13:31

Тимошенко розповіла, що проситиме у Путіна

Тимошенко розповіла, що проситиме у Путіна
Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко має намір у ході свого візиту до Росії 2 жовтня домовитися про виключення посередників зі схеми поставок природного газу в Україну з 2009 року.

Про це вона сказала на прес-конференції.

Така позиція є одним з положень директив, схвалених урядом на засіданні Кабміну 1 жовтня.

"Особливо важливим є перехід на прямі договори з "Газпромом", щоб (Національна акціонерна компанія) "Нафтогаз України" став єдиним імпортером газу з Росії в Україну, тобто з 1 січня перейти на відносини без посередників", - сказала Тимошенко.

Іншими положеннями директив, озвучених Тимошенко, є гарантії з боку Росії про повне забезпечення балансу газу України й гарантії з боку України надійного транзиту російського газу в Європу.

Директиви також включають намір перейти на міждержавні відносини в сфері поставок газу, підписавши рамкові принципи відносин двох країн у цій сфері.

Крім того, відповідно до директив, Україна буде домагатися переходу на формульне утворення цін на газ для України й поетапне підвищення його вартості протягом декількох років.

"Ми повинні сформувати прозорі ринкові формульні правила за ціною на газ і домогтися, щоб ціна встановлювалася не шоковим образом, а збільшувалася поступово протягом декількох років", - сказала Тимошенко.

Зі слів прем"єра, директиви містять положення про повне забезпечення Росією поставок технічного газу (газ, який використовується для забезпечення транзиту) для України.

Вона також зазначила, що питання зміни форми управління газотранспортної системи України не може й не буде обговорюватися в ході переговорів.

Відповідно до законодавства, продаж, концесія, оренда або інші форми управління газотранспортної системи заборонені.

Як повідомляло агентство, на сьогодні монопольним постачальником газу в Україну є компанія "РосУкрЕнерго", зареєстрована у Швейцарії, яка продає паливо на кордоні України й Росії "Нафтогазу України".

"Нафтогаз", у свою чергу, 7,5 млрд. куб. м газу продає дочірньому підприємству "Газпрому" "Газпром збут Україна", інші обсяги реалізує на внутрішньому ринку.

За домовленостями, досягнутими на початку 2008 року, "РосУкрЕнерго" за підсумками 2008 року повинна імпортувати в Україну 55 млрд. куб. м газу.

Ціна газу становить 179,5 доларів за 1000 куб. м, ставка транзиту імпортованого Україною газу по території Росії, Туркменістану, Узбекистану й Казахстану, а також ставка транзиту російського газу по території України становить 1,7 долара за 1000 куб. м на 100 км відстані, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко розповіла, що проситиме у Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі