вівторок, 08 липня 2008 10:39

Тимошенко промахнулася з прогнозом інфляції в червні

Тимошенко промахнулася з прогнозом інфляції в червні
Інфляція в Україні в червні склала 0,8%, а з початку цього року 15,5%. Про це повідомив Держкомстат.

Продукти харчування подорожчали минулого місяця лише на 0,6%. Найбільше в червні виросли за ціною: хліб і хлібопродукти – на 3,1%; м"ясо і м"ясопродукти – на 1,4%; риба і рибопродукти – на 2,2%; картопля – на 26,2%; тваринні жири – на 4,1%; кондитерські вироби з цукру – на 1,9%; безалкогольні напої – на 1,6%.

У той же час, в червні багато продуктів харчування подешевшали: молоко – на 2,0%; сир твердий і сир – на 1,2%; яйця – на 14,1%: масло – на 0,6%; соняшникова олія – на 0,8%; фрукти – на 2,3%; овочі – на 0,8%; цукор – на 1,9%.

З непродовольчих товарів і послуг найбільше подорожчання минулого місяця зафіксоване органами статистики: по квартплаті (на 4,4%): утриманню й ремонту житла (1,7%); забезпеченню водою (10,7%); каналізації (13,4%); з амбулаторних послуг (1,5%); автомобільного палива й мастил (4,0%); залізничного пасажирського транспорту (4,4%); автомобільного пасажирського транспорту (2,2%); поштових послуг (11,4%); послуг культури і відпочинку (1,1%); з дошкільної та початкової освіти (2,7%); ресторанів і готелів (2,0%).

Незмінними залишилися в червні, у порівнянні з травнем, ціни на одяг, взуття, електроенергію, природний газ, побутову техніку, телефонні і телефаксні послуги, а також вища освіта. А ось подешевшали за минулий місяць: транспортні засоби – на 0,1%; аудіотехніка, фотоаппаратура і обладнання для обробки інформації – на 0,7%; середня освіта – на 0,1%, - передає "УНІАН".

Таким чином, в Україні третій місяць підряд спостерігається істотне зниження інфляції (у березні було 3,8%, у квітні – 3,1%, у травні – 1,3%). А по відношенню до червня 2007 року, коли споживчі ціни виросли на 2,2%, показник інфляції зменшився у 2,7 рази.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко напередодні заявила, що червневий показник інфляції в Україні буде в 2,5 рази меншим від аналогічного показника минулого року. Хоча раніше, за даними за першу і другу декаду минулого місяця, прем"єр-міністр висловлювала припущення про можливість у червні навіть дефляції.

Уже другий місяць підряд величина інфляції в Україні виявляється нижчою, ніж у сусідній Росії. Там, за даними Росстату, споживчі ціни в червні підвищилися на 1,0% (за півріччя – 8,7%), а в травні – на 1,4%.

Нарешті, що важливо, відносно низький показник червневої інфляції в Україні зумовив початок процесу зниження річної інфляції, чого не було в країні упродовж останніх 15 місяців. Востаннє інфляція в річному вимірюванні зменшувалася в лютому 2007 року (вона складала тоді 9,5%), потім цей показник зростав з місяця в місяць, досягнувши в травні 2008 року величини 31,1%.

Тепер очікується, що з кожним подальшим місяцем інфляція в Україні в річному вимірюванні продовжить зниження. А за весь 2008 рік, як це передбачається урядовим проектом змін до держбюджету, показник інфляції опуститься до 15,9%.

ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко промахнулася з прогнозом інфляції в червні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі