понеділок, 03 серпня 2009 12:39

Тимошенко отримуватиме зарплату в "Родовід банку"

Тимошенко зібрала вкладників "Родовід банку" у столичному Міжнародному виставковому центрі минулої п"ятниці .

Приходять близько 10 тис. людей. Напередодні від адміністрації банку вони отримали письмові запрошення. У листах зазначено, що на зустрічі уряд оголосить свою позицію щодо повернення їхніх вкладів.

- В нас 100 тисяч гривень у цьому банку, забрати не можемо навіть відсотків, - розповідає мешканка села Іваничі що на Рівненщині 68-річна Галина Шевчук. - Поклали два роки тому. А гроші потрібні зараз. Нещодавно замінили котел, який коштує дев"ять тисяч гривень. Тепер воду потрібно прокладати. Бо, знаєте, яка іржава вона в селі.

У виставковому центрі прохолодно. Людям наливають воду у пластикові стаканчики. Зала розгороджена металевими парканами на сектори. Для Тимошенко - сцена. Присутні - в основному люди пенсійного віку. Серед них кілька груп молоді.

- Нащо нас сюди пригнали? - дивується один із хлопців.

Тимошенко розпочинає промову. Її виступ транслюють на чотирьох великих екранах.

- Уряд націоналізував "Родовід банк", "Укргазбанк", банк "Київ". Тепер - це державні банки, - говорить вона.

У цей час ще третина людей стоїть у черзі на вулиці. Кожного перевіряє держохорона і пропускає через металошукачі.

- Причин для того, щоб "Родовід банк" припинив виплачувати заощадження не було, - запевняє Тимошенко. - Банк взяли під свій контроль кримінальні кола. Під їх тиском він видавав нічим не забезпечені кредити. 2,5 мільярдів гривень видані компаніям бізнесмена Дмитра Фірташа. Ці гроші не поверненні й досі.

Розповідає, що 3 серпня з банкоматів "Родовід банку" можна вже буде знімати гроші без обмежень. Додає, що тепер навіть працівники Кабміну отримуватимуть зарплаті в цьому банку.

З невеликої ділянки під сценою лунають оплески та схвальні вигуки. Прем"єр посміхається. До зали заходять клієнти "Укрпромбанку". Їм також "заморозили" рахунки. Вони кричать у гучномовці, перебивають Тимошенко.

- Не треба нічого вигукувати. Будь ласка, виключіть гучномовці, якщо хочете почути мою відповідь, - спокійно говорить прем"єр. - Ми не маємо важелів впливу на приватні установи, яким є "Укрпромбанк". Вони є у Національного банку. Треба пікетувати Нацбанк

Тимошенко передають записки із запитаннями.

- Хто створив "Родовід банк" і хто понесе відповідальність? - зачитує одне з них. - Наші конкуренти з Партії регіонів створили. З їх зловживаннями буде боротися прокуратура.

До того, як "Родовід банк" націоналізували, почесним президентом у ньому був олімпійський чемпіон Сергій Бубка.

- Якщо тут присутні вкладники "Укргазбанку", знайте - це якраз той банк, який контролювала Партія регіонів. І рефінансування, яке їм було надано Нацбанком, вони перевели під 1 відсоток річних у свій маленький банк, - продовжує Тимошенко. - У березні, після президентських виборів, усі будуть сидіти.

До рекапіталізації "Укргазбанк" належав нардепу-"регіоналу" Василю Горбалю та лідеру "Регіонів" у Київраді Олексію Омельяненку.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко отримуватиме зарплату в "Родовід банку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі