пʼятниця, 03 жовтня 2008 09:00

Тимошенко не змогла домовитись з Путіним про ціну на газ

Тимошенко не змогла домовитись з Путіним про ціну на газ
Прем"єри Росії та України підписали міжурядовий меморандум щодо газу - основу угоди "Газпрому" і "Нафтогазу". Ціна на газ для України на 2009 рік у документі не вказана.

Меморандум передбачає поетапний трирічний перехід на ринкові ціни постачання російського газу в Україну і тарифів на його транзит до Європи.

Як повідомила прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко на прес-конференції після підписання, іншими ключовими положеннями меморандуму є перехід з 1 січня 2009 року на прямі двосторонні відносини між НАК "Нафтогаз України" і АТ "Газпром" з питань постачання Україні газу у необхідних для неї об"ємах.

"Упродовж трьох років перейдемо на формульний підхід, на нормальні ринкові ціни. При цьому "Нафтогаз України "буде єдиним імпортером газу", - заявила Тимошенко.

За її словами, меморандум також передбачає спільний експорт вільних об"ємів природного газу із підземних сховищ газу України, які перевищують потреби українського ринку.

Тимошенко також зазначила, що меморандум містить повні зобов"язання української сторони щодо забезпечення безперебійного транзиту російського газу на довгостроковій основі до країн ЄС.

Як пояснила прем"єр, меморандум ляже в основу подальших угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" і продемонструє Євросоюзу стабільність і збалансованість російсько-ураїнських газових відносин, давши додаткові гарантії збереження безперебійних постачань газу в 2009 році.

За матеріалами "Інтерфакс-Україна", "Газета.ру".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не змогла домовитись з Путіним про ціну на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі