четвер, 06 березня 2008 12:58

Тимошенко написала Ющенку, з чим вона не може погодитись (текст листа)

Тимошенко написала Ющенку, з чим вона не може погодитись (текст листа)
Уряд контролює ситуацію на газовому ринку України і здатен повною мірою забезпечити енергетичну безпеку України, захистити її економічний суверенітет.

Про це йдеться у листі прем"єр-міністра Юлії Тимошенко до Президента України Віктора Ющенка, опублікованому на офіційному сайті Кабінету міністрів.

"У відповідь на Ваш лист на адресу уряду від 04 березня 2008 року з вимогою про негайне поновлення переговорів між НАК "Нафтогаз України" та російською компанією "Газпром" і нормалізацію стосунків у газовій сфері, інформую Вас, що такі переговори не припинялися ані на день з початку лютого 2008 року.

5 березня 2008 року, завдяки зусиллям уряду, постачання газу в Україну повністю відновлено. При цьому, ми не відступили ані на крок від національних інтересів України.

Окрім того, вважаю своїм обов"язком повідомити Вам, що зусиллями минулого уряду та наближених до нього бізнес-структур, які паразитували на національних інтересах України, ринок газу в країні на сьогодні фактично зруйнований. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" свідомо і цілеспрямовано майже доведена до банкрутства. Баланс газу – відсутній. Станом на кінець 2007 року не було підписано жодної угоди на постачання газу в Україну. Вся галузь загалом корумпована посередниками, що працювали на газовому ринку України і сьогодні намагаються на ньому залишитися.

Водночас, сьогодні, завдяки діяльності уряду та нового керівництва НАК "Нафтогаз України" нам вдалося врятувати Національну акціонерну компанію від знищення, нормалізувати управління галуззю переконати наших російських партнерів у необхідності детінізації газового ринку. Генеральна прокуратура України розпочала розслідування масштабних зловживань з боку колишнього керівництва НАК "Нафтогаз України".

Уряд цілком контролює ситуацію, і відповідає за забезпечення газом населення та промисловості країни, безперебійне постачання російського газу до Європи через територію України. Я переконана, що у найближчі дні нам вдасться дійти згоди з російськими партнерами щодо укладання контрактів та взаємних розрахунків, ліквідації сумнівних посередників, виключення інцидентів та непорозумінь у майбутньому.

Я, як прем"єр-міністр України, цілком погоджуюся з Вами і підтримую Вас у Вашому прагненні нормалізувати ситуацію на газовому ринку України, виключити будь-які непорозуміння. Також я підтримую і буду виконувати домовленості між Президентами України та Російської Федерації від 12 лютого у тій частині що стосуються доцільності негайної нормалізації стосунків між нашими країнами у газовій сфері.

Проте, Кабінет міністрів не може погодитися з деякими умовами цих домовленостей, а саме:

Закупівля в першому кварталі 2008 року російського природного газу за ціною 315,6 доларів США за тисячу кубометрів газу з попередньою передплатою.

Заміна одного посередника іншим шляхом створення спільного підприємства (СП-2) для реалізації всього імпортованого та газу власного видобутку на внутрішньому ринку України.

Відсторонення НАК "Нафтогаз України" від можливості балансування та розподілу газу на внутрішньому ринку України шляхом укладання угод та постачання газу СП-1 (імпортером газу) та СП-2.

Реалізація цих умов, на переконання уряду, керівництва НАК "Нафтогаз України" та незалежних експертів, призведе до збереження корупційних схем та зловживань, банкрутства НАК "Нафтогаз України" і буде суперечити національним інтересам.

З огляду на це, уряд пропонує ряд додаткових заходів, що дозволять нам захистити інтереси України, ліквідувати передумови для корупції на газовому ринку і врахувати логічні, прозорі та законні інтереси російського "Газпрому".

Уряд доручив НАК "Нафтогаз України" провести переговори щодо укладення прямих договорів про постачання газу з компанією "Газпром експорт" без створення будь-яких додаткових спільних підприємств. НАК "Нафтогаз України" на сьогодні готовий самостійно реалізовувати газ на внутрішньому ринку України без будь-яких посередників.

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Уряд контролює ситуацію на газовому ринку України і здатен повною мірою забезпечити енергетичну безпеку України, захистити її економічний суверенітет.

Я переконана, що ми вирішимо всі проблеми з постачанням газу, якщо вище керівництво України буде виступати з єдиною консолідованою позицією на міжнародному рівні, яка базується виключно на захисті національних інтересів нашої держави".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко написала Ющенку, з чим вона не може погодитись (текст листа)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі