пʼятниця, 21 березня 2008 08:49

Тимошенко хоче заправляти бензином

 Держава перейшла до репресивних заходів з регулювання ринку нафтопродуктів. Як пише "Комерсант-Україна", вчора Генпрокуратура звернулася в Антимонопольний комітет і Держінспекцію з контролю за цінами з вимогою перевірити законність підвищення цін на паливо. Вчора прес-служба Генпрокуратури розповсюдила заяву про те, що відомство зажадало від Антимонопольного комітету (АМКУ) і Державної інспекції з контролю за цінами перевірити законність підвищення вартості бензину і дизельного палива.

У разі встановлення таких фактів Генпрокуратура просить передавати їй необхідні матеріали. Раніше прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що АМКУ і Генеральна прокуратура повинні провести розслідування причин зростання цін на паливо. "У деяких областях приватні структури масово закривають АЗС і абсолютно безпрецедентно поводяться з цінами. Я вважаю, у цій ситуації АМКУ і Генеральна прокуратура зобов"язані реагувати", - заявила Тимошенко.

У Антимонопольному комітеті стверджують, що розслідування вже ведеться. "Ще до доручення прем"єр-міністра АМКУ почав займатися цим питанням у ряді регіонів. На сьогодні нами заведене 18 справ, у яких фігурують 40 суб"єктів. Крім того, ми збираємо інформацію від великих нафтотрейдерів, і у нас є питання до "Укрнафти", яка припинила вільну торгівлю бензином", - цитує "Комерсант-Україна" слова прес-секретаря відомства Богдана Якимюка.

Учасники ринку заявляють, що в цих умовах їм простіше буде тимчасово  відмовитися від продажу палива. Експерти прогнозують, що це призведе до дефіциту нафтопродуктів і погіршення відносин з міжнародними фінансовими організаціями.

"Якщо перевірки будуть такими ж, як і в минуле прем"єрство Юлії Тимошенко 2005 року, тобто жорсткими і безапеляційними, ми краще взагалі утримаємося від продажу палива", - заявив гендиректор "Галич-петроля" (мережа АЗС у Львівській і Івано-Франківській областях) Богдан Радько.

Гендиректор "Донецькойлсервісу" Віктор Мартиросян сказав, що вартість палива у разі перевірок тільки виросте. "Продавати пальне будуть нелегально по 8 гривень, як це вже було".

Місткість українського ринку нафтопродуктів оцінюється в 3 мільярди доларів у роздрібних цінах. Україна споживає до 16 мільйонів тонн нафтопродуктів на рік. У країні працюють шість нафтопереробних заводів: Лисичанський (контролюється ТНК-ВР), Кременчуцький ("Укртатнафта"), Одеський (ЛУКОЙЛ), Херсонський ("Альянс"), Надвірнянський (група "Приват") і Дрогобицький (належить народному депутатові Ігорю Єремеєву).

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко хоче заправляти бензином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі