пʼятниця, 27 листопада 2020 12:45

Тимошенко - 60. Як за понад 20 років у політиці змінювався її образ
12

На засіданні Верховної Ради, 17 листопада цього року.
Фото: Олександр Прокопенко, ba.org.ua
Лазаренко і Тимошенко у парламенті, понад 20 років тому.
Віцепрем'єрка з питань паливно-енергетичного комплексу в уряді Ющенка, на посаду призначили у 1999 році.
Арешт у 2010-у. Звинувачували в ухиленні від сплати податків.
Розплітала косу, доводила, що вона справжня.

Сьогодні, 27 листопада, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко відзначає ювілей - їй виповнилося 60 років. Народилася 1960-го у Дніпрі.

Тимошенко в українській політиці - 23 роки. З 1997-го є народним депутатом. До цього очолювала монополіста з торгівлі газом - корпорацію "Єдині енергетичні системи України".

Будучи нардепом 7-ми скликань у 5-ти - у фракціях Блоку Юлії Тимошенко, "Батьківщина".

Двічі обіймала посаду прем'єр-міністра. 2005-го та 2007-2010 роках за президенства Віктора Ющенка.

2011-го Тимошенко заарештовали в залі Печерського районного суду міста Києва. Суддя Родіон Кірєєв виніс їй вирок - 7 років ув'язнення, 3 роки позбавлення перебування на посаді у владі. Вийшла на волю у лютому 2014 року. Верховна Рада ухвалила постанову про виконання міжнародних зобов'язань щодо її звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 2 місяці до президентських виборів Тимошенко запровадила карантин

Тимошенко тричі балотувалася у президенти і жодного разу не перемагала. На виборах 2010 року отримала 45,47% і програла у 2-му турі Віктору Януковичу. 2014-го - програла у 2 турі Петру Порошенкові, її результат - 12,81%.

Торік на президентських виборах не вийшла у 2-й тур, посівши 3 місце, за неї проголосували 13,4% виборців. Вибори виграв і став президентом Володимир Зеленський.

Юлія Тимошенко - динозавр української політики, каже у коментарі Gazeta.ua політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Без неї "Батьківщина" не має жодних перспектив.

60 років - це не великий вік для сучасної політики. У США президентом обрали 78-річного Байдена.

Так, у Тимошенко є багато мінусів, набридла. Але у неї є ядерний електорат, який попри все за неї голосує. Є бренд, наявність партійної організації.

Судячи по місцевих виборах, кожен зі старих політиків досяг стелі. Усе, що можна, повідбирали в Зеленского, але він все одно залишається найпопулярнішим політиком. У президента підтримка - близько 30%.

Із тим відсотком, який зараз має, Тимошенко може розраховувати максимум на участь у коаліції, отримати для когось міністерську посаду у Кабміні", - каже політтехнолог.

Цього тижня стало відомо, що Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування партії "Батьківщина". НАЗК виявило у звіті ознаки адміністративних і кримінальних правопорушень і вирішило зупинити виплати.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко - 60. Як за понад 20 років у політиці змінювався її образ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі