субота, 22 грудня 2012 02:56

Тігіпко пообіцяв боротися за російську мову у Раді

Тігіпко пообіцяв боротися за російську мову у Раді
Сергій Тігіпко. Фото: obozrevatel.com

Депутати мають право виступати у сесійній залі тією мовою, якою вони спілкується зі своїми виборцями.

Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив народний депутат Партії регіонів Сергій Тігіпко.

Він підкреслив: "Я згоден, коли опозиція виступала за те, що кожен депутат має голосувати сам за себе і не робити "піаніно". Але друга сутичка у ВР, яка виникла на другий день, була пов'язана з тим, що наш депутат почав виступати російською з трибуни Верховної Ради".

"Я вважаю, що будь-який депутат може вийти і виступати тією мовою, якою він спілкується зі своїми виборцями", - зазначив він.

"Регіонал" пояснив: "У нас є ряд депутатів, які просто не вміють розмовляти українською. І, перш за все, це пов'язано з тим, що в цих регіонах ніхто просто не говорить, ті люди, які навіть знали в школі, просто забули мову, вони сьогодні боятися спілкуватися цією мовою, тому що погано її знають. Мені здається це не підстава для того, щоб просто закрити йому рот і він не міг висловитися".

Тігіпко додав, що "тоді треба організовувати переклади у Верховній Раді".

"Але все-таки, я вважаю, що російська мова в цьому плані повинна мати певний захист, - підкреслив він. - Я вважаю, що це більше, ніж просто питання мови. Це питання того, яке суспільство ми хочемо побудувати. Всі країни, які хочуть отримати більшу конкурентність, мають все робити, щоби люди, які живуть в країні і говорять різними мовами, представляють різні віри, відчували себе комфортно. І якщо ми цього не зробимо – це буде колосальною проблемою".

Тігіпко також запевнив, що якщо дійсно у "мовному" законі прописана вимога щодо того, що депутати зобов'язані виступати українською, то він особисто внесе правки до нього.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко пообіцяв боротися за російську мову у Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі