понеділок, 13 вересня 2010 20:12

Тернопільських студентів переконували що СБУ не КГБ (ФОТО)

Кількадесят активістів громадських організацій Тернопільщини по обіді 13 вересня пікетували обласне управління СБУ, протестуючи проти тиску на історика, директора національного музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого.


Мітингувальники, частина з яких є студентами історичного факультету місцевого педагогічного вузу, тримали плакати з написами "Забілий віз інформацію мені". Інші мали в руках транспаранти з гаслами "Хорошковський – байстрюк Берії", "СБУ не КГБ", "Руки геть від Української Історії".

До пікетувальників вийшов перший заступник начальника управління Володимир Іваненко. Він подякував молоді за активну громадську позицію, і обіцяв передати звернення в Київ.

"Я не можу коментувати події, в яких не був учасником, і не знаю всіх обставин, але хочу вам сказати, що Забілого не потрібно розглядати як відстороненого історика. Він же був працівником СБУ, мав доступ до таємних документів. А які він матеріали збирав, де там був гриф знятий, а де ні – це з"ясує слідство", - заявив Іваненко.

Правоохоронець переконував мітингувальників, що СБУ це не КГБ.

"Якщо ви знаєте, за часів КГБ тут ніхто з місцевих не працював, всі люди були з-за Збруча. А тепер тут 95% штату – місцеві. Ті, хто з вами вчився, з ким ви спілкуєтесь. Це ті люди, дідусі яких брали участь в визвольних змаганнях. Вони знають що таке ОУН-УПА не з чужих слів", - каже Іваненко.

Активістам провели екскурсію по кабінету СБУ, де розміщена виставка розсекречених матеріалів. Їх запросили в будь-який час заходити і вивчати і збирати їх.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тернопільських студентів переконували що СБУ не КГБ (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі