пʼятниця, 29 серпня 2008 08:46

Тарасюк Медведєву: Україна – не федеральний округ Росії

Тарасюк Медведєву: Україна – не федеральний округ Росії
Чорноморський Флот Росії має дотримуватися законодавства України і виконувати дозвільний режим, запроваджений Указом Президента Віктора Ющенка.

Як повідомили у прес-службі Народного Руху України, про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, лідер НРУ Борис Тарасюк, коментуючи заяву президента Росії Дмитра Медведєва про пріоритетність міжнародних угод перед рішеннями "місцевої влади" у питаннях, які стосуються діяльності Чорноморського Флоту РФ, що базується в Україні.

Тарасюк, зокрема, висловив здивування правовою неадекватністю вживаних російською стороною термінів.

"Говорячи про "місцеву владу", треба не забувати про те, що мова йде про державу Україна і про державні акти, до яких належать Укази Президента і рішення Уряду, а не про федеральний округ або місцеву владу в Росії", – наголосив голова Комітету ВР.

Крім того, за його словами, у даному випадку ми маємо справу з невірним визначенням договірно-правової бази. "Угода передбачає, що ЧФ РФ має здійснювати свою діяльність з повагою до суверенітету України, дотримуватися законодавства України", – підкреслив Борис Тарасюк.

"Багато питань не врегульовані, а значить, що відповідно до міжнародного права, держава Україна, яка є сувереном на своїй території, має право встановити дозвільний режим. Що і зробила українська влада в особі Президента та Уряду, врегулювавши дозвільний порядок перетину кордонів України. Російській стороні потрібно дотримуватися двосторонньої угоди, і українського законодавства", - пояснив депутат.

Щодо Спільної українсько–російської комісії, то, за словами Тарасюка, вона не виконує свою функцію. "Комісія періодично збирається та виконує нагальні питання перебування ЧФ РФ, але саме російська сторона гальмує питання скликання цієї двосторонньої комісії", - підкреслив політик.

Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв назвав рішення Президента України Віктора Ющенка щодо перебування Чорноморського флоту в Севастополі "емоціями".

"Проблему флоту потрібно вирішувати на підставі двох юридичних фактів. Перший факт - це укладення спеціальної угоди про флот", - сказав Медведєв. Президент РФ наголосив, що будь-яка міжнародна угода має більшу силу, ніж укази місцевої влади.

"По-друге, Чорноморський флот є інтегрованою частиною російських Збройних сил, які підкоряються Верховному головнокомандувачеві. Все інше - це емоції, я їх не хочу коментувати", - заявив Дмитро Медведєв.

За матеріалами УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюк Медведєву: Україна – не федеральний округ Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі