понеділок, 19 листопада 2012 13:40

Таран: Оголосять дату перевиборів у 5 округах — буде саміт Україна-ЄС

Таран: Оголосять дату перевиборів у 5 округах — буде саміт Україна-ЄС
Сергій Таран. Фото: www.radiosvoboda.org

Якщо саміт Україна-ЄС не відбудеться, це серйозно вплине на рейтинг влади. Про це у коментарі сказав політолог Сергій Таран.

"Оголошення результатів виборів, коли і яким чином відбудуться перевибори по сумнівних округах, якщо їх узагалі проводитимуть, яка доля чекає на опозицію, - поки хоч якихось відповідей на ці запитання не буде, важко буде говорити про дату визначення саміту. Євросоюз затягуватиме цей процес, довго не призначатиме дату, але, швидше за все, саміт таки відбудеться. Якщо ж цього не станеться, це означатиме, що в української офіційної влади будуть серйозні проблеми на міжнародному рівні. Вже зараз це достатньо легко уявити. Проблеми були ще до виборів. Тоді у Євросоюзі говорили — у якій формі співпрацювати з Україною буде зрозуміло після проведення виборів. Зараз ситуація погіршилась, бо є свідчення, що вибори відбулися не достатньо чисто і прозоро. І про це казали усі міжнародні спостерігачі. Тому питання тягнеться. Тим більше сьогодні з'явилися й інші думки щодо розгляду вибіркових санкцій щодо керівництва України. Я не виключаю, що Європейський союз буде застосовувати вибіркові санкції щодо деяких чиновників. Тобто одночасно вони можуть відкривати двері у Євросоюзі і застосовувати такі санкції", - вважає Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин каже, що йому не пропонували посаду спікера у наступній Раді

Політолог наголошує — ЄС оприлюднить дату саміту, якщо хоча б почне працювати парламенту і оголосять дату перевиборів. А от скасування саміту означатиму серйозні проблеми для держави.

"Українська держава повинна проводити зовнішню політику. Без цього не можливо. Навіть Північна Корея має свою зовнішню політику і якихось партнерів. А от уявіть собі, що Україна не зможе ні з ким спілкуватися крім Росії і окремих країн, у яких також є певні проблеми із демократією? Це дуже складно. Це те саме, що жити в будинку і не спілкуватися із сусідами. Рано чи пізно таки доведеться спілкуватися, бо без цього не можна, адже ми живемо у достатньо глобалізованій економіці. Для України скасування саміту — дуже серйозне обмеження. Адже інтеграція до ЄС це одне з небагатьох питань, яке об'єднує західну та східну Україну. Усі українці добре розуміють, що у Європі люди живуть набагато краще, що модель держави у Євросоюзі краща, ніж, приміром, у Росії. То ж погіршення стосунків із ЄС може знизити рейтинг чинної влади", - каже він.

Зараз ви читаєте новину «Таран: Оголосять дату перевиборів у 5 округах — буде саміт Україна-ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі