пʼятниця, 30 липня 2010 10:18

Табачник зі скандалом вигнав донецького ректора

Табачник зі скандалом вигнав донецького ректора

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник звільнив ректора Донецького національного університету, академіка НАН України Володимира Шевченка.

Про це в п'ятницю повідомляє УНІАН з посиланням на самого Шевченка.

За його словами в четвер в Донецький національний університет несподівано прибув Табачник (журналістам про його приїзд до Донецька також ніхто не повідомив) і став вимагати від ректора написати заяву про звільнення за власним бажанням.

Однак, не одержавши позитивної відповіді від Шевченка, підписав наказ про його відставку.

"Міністр вимагав від мене, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, але я відмовився це робити", - сказав керівник вишу.

За словами Шевченка, Табачник зустрівся в університеті з деканами факультетів, з викладацьким складом, який задіяний зараз у роботі приймальної комісії, поспілкувався з представниками профспілки.

"Зараз більшість колективу університету у відпустках, однак працює приймальна комісія, декани факультетів і проректори, і профспілки студентські... Всі висловилися проти такого рішення. Міністр з ними зустрівся, але не відреагував на думку моїх колег, потім увійшов до мого кабінету і підписав наказ про мою відставку", - зазначив Шевченко.

У підписаному наказі мотивацією для зняття ректора з посади став факт закінчення терміну контракту.

Шевченко пояснив, що кожен ректор обирається на певний термін, і якщо навчальний заклад національний, то ректор обирається на 7 років, якщо ні - то на 5 років, потім оголошується конкурс, подаються документи на участь в цьому конкурсі, і після обрання на конкурсній основі відбувається призначення.

"У мене закінчився термін контракту 28 липня. Мене ні про що не попереджали, хоча я всі документи оформив вчасно для подальшого конкурсу. І конференція трудового колективу університету пройшла, і кадрова комісія міністерства пройшла, які мене знову рекомендували на цю посаду", - повідомив Шевченко.

"Ніхто мені більше нічого не говорив, і наступного ранку, 29 липня, несподівано приїжджає міністр і оголошує мені свій наказ", - додав він.

За словами ректора, за традицією, яка завжди існувала в Міністерстві освіти і науки, йому мають подовжити повноваження в.о. ректора до проведення конкурсу, який МОН повинен був оголосити і провести в вересні.

Колеги ректора по університету заявили, що налаштовані рішуче і опротестовуватимуть рішення міністра.

Співбесідники сказали, що ректору Шевченку неодноразово пропонували вступити до Партії регіонів, але він відмовлявся.

Зараз ви читаєте новину «Табачник зі скандалом вигнав донецького ректора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі