субота, 17 травня 2008 15:31

Світовий Банк знову рекомендує Україні заробити на вільному експорті зерна

Україна може отримати вигоду з недавнього зростання цін на зерно на міжнародних ринках, якщо не обмежуватиме його експорт. Про це заявила управляючий директор групи Світового банку Нгозі Оконджо-Івеала, пише газета "Дзеркало тижня".

"Ціни на пшеницю на міжнародних ринках виросли більш ніж на 180% за останні три роки і на 120% - тільки за минулий рік. Як у одного з крупних світових виробників пшениці у України є шанс отримати вигоду від недавнього зростання цін і разом з тим сприяти збільшенню глобальних постачань зерна", - упевнена директор.

"Обмеження експорту для зниження цін на внутрішньому ринку зовні хоч і виглядає привабливо, проте може ще більше підірвати сільське господарство, не дозволивши йому повною мірою розвернути свій потенціал в Україні через обмежений доступу до вигідніших світових ринків", - упевнена Оконджо-Івеала.

Серед головних причин, що обумовлюють зростання цін на продукти харчування, Оконджо-Івеала назвала підвищення попиту на продукти харчування у глобальних масштабах у результаті поліпшення загального добробуту, підвищення цін на енергоносії, а також використання значної частини сільськогосподарської продукції для виробництва біопалива.

На її думку, серед вказаних причин для України особливо важливе зростання цін на енергоносії, оскільки Україна давно мала доступ до енергоносіїв, що значно субсидувалися, і це один з чинників, через який її економіка є однією з найбільш енергоємних в світі.

"Зростання цін на енергоносії - причина підвищення цін на продукти харчування, оскільки подорожчання енергоносіїв призводить до збільшення витрат на добрива, транспортування і зберігання сільськогосподарської продукції, - підкреслила управляючий директор групи СБ.

Нагадаємо, що 24 квітня Кабінет міністрів скасував квотування експорту пшениці, жита і ячменю. Крім того, була збільшена експортна квота на соняшникову олію - на 200 тис тонн, до 500 тис тонн.

"Ми зняли обмеження, і зараз спокійно можна експортувати зерно за кордон України", - повідомила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Квотування було тимчасовою мірою, і наразі в ній немає необхідності, відзначила вона, підкресливши, що відкриття експорту зерна не призведе до зростання внутрішніх цін.

Проте, як виявилось, відміна квот на експорт зерна стала всього лише їх збільшенням: уряд збільшив квоти на пшеницю з 200 тисяч тонн до 1,2 млн тонн, ячменю - з 400 тисяч тонн до 900 тисяч тонн.

Вивчивши різницю, Світовий Банк закликав Україну до негайної відміни обмежень на експорт зерна. Як було заявлено в повідомленні банку, реальної відміни обмежень не відбулося. "Тепер ми усвідомили, що новий режим експорту зерна означає швидше систему збільшення квот і ліцензій, аніж повну відмову від них", - відзначив Пол Бермінгем, директор Світового Банку в Україні, Білорусі і Молдові.

Тому "Світовий банк наполегливо просить Україну про подальше виконання заходів щодо негайної реалізації оголошеного нею рішення щодо відміни обмежень на експорт зерна", - підкреслювалося в повідомленні, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Світовий Банк знову рекомендує Україні заробити на вільному експорті зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі