пʼятниця, 29 січня 2021 17:43

Світові лідери втратили інтерес до Зеленського - експерт

Світові лідери втратили інтерес до Зеленського - експерт
Чому Росія зміцнила позиції у ПАРЄ. Фото: УНІАН

Зовнішньополітичні позиції України останнім часом послабилися.

Про це в розмові з Gazeta.ua експерт з міжнародних відносин Володимир Горбач.

"Президента Володимира Зеленського європейські партнери не запрошують на зустрічі та не зміцнюють контакти з ним. Йому досі не подзвонив новообраний президент США Джо Байден. Не запросили цьогоріч виступити на міжнародному економічному форумі в Давосі. Первинний інтерес до його феноменальної перемоги на виборах минув. Подальшого авторитету у світових лідерів йому поки що завоювати не вдалось. Очевидно, після особистого знайомства чи інтерв'ю відомим у світі медіа втратили цей інтерес. До того ж нічого змістовного за майже 2 роки Україна Зеленського на міжнародній арені не запропонувала", - пояснив Горбач.

У Парламентській асамблеї Ради Європи українська делегація вже добивалась позбавлення Росії права голосувати на цьому майданчику.

"За новообраної влади це було втрачено. Тепер українська делегація складається здебільшого з новачків, які не можуть представляти активну позицію. Висловлювали дипломатично невдоволення після того, як Росія повернулась — пропускали сесію у червні торік. Повторювати це вже неефективно. Маємо підіймати наш авторитет. Найголовніше — вносити пропозиції. Ось формують Кримську платформу, де, зокрема, йтиметься і про права людини в Криму. Це достойна ініціатива. Ще є судові процеси, де Україна успішно гне свою лінію. Майданчик ПАРЄ можна буде використати для проведення пресконференцій з цих питань та для решти політичних заяв і тролінгу російської сторони. Треба вказувати і європейським партнерам на невідповідність їхніх дій статуту і завданням організації. Ставати в морально-політичну позу й наважуватися критикувати колег з інших делегацій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсеком ПАРЄ вперше в історії стала жінка

Основна причина повернення й утвердження позицій Росії в ПАРЄ — нахабність їхньої делегації, сказав експерт.

"Це запорука їхнього успіху в діалозі з європейцями. Також вагомими для бюджету організації є членські внески РФ, які вони відновили після повернення".

Парламентська асамблея Ради Європи у четвер, 28 січня, підтвердила повноваження делегації Росії. ПАРЄ не запровадили проти РФ санкції, що суперечить їхнім принципам.

Зараз ви читаєте новину «Світові лідери втратили інтерес до Зеленського - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі