середа, 26 вересня 2012 04:14

Швейцарських інженерів засудили за передачу ядерних технологій Ірану

Швейцарських інженерів засудили за передачу ядерних технологій Ірану
"Батько пакистанської атомної бомби" Хан. Фото з сайту aconstantineblacklist.blogspot.com

Швейцарський суд засудив трьох громадян країни до тюремних термінів від двох до чотирьох років і двох місяців за звинуваченням у причетності до діяльності групи пакистанського вченого Абдули Кадира Хана, передавати ядерні технології Ірану, КНДР і Лівії, передає агентство Рейтер.

Обвинувачені - Фрідріх Тіннер (Friedrich Tinner) і двоє його синів Марко і Урс (Marco і Urs) - є інженерами, які раніше працювали з центрифугами для збагачення урану. На думку прокуратури, вони встановили дружні відносини з "батьком пакистанської атомної бомби" Ханом і передавали йому деталі центрифуг.

Оголошення інженерам були пред'явлені в грудні 2011 року. В ході судових слухань обвинувачені визнали свою провину.

Суд засудив Тіннерів до тюремного ув'язнення на терміни від 24 до 50 місяців, однак всі троє були звільнені в залі суду, так як вони визнали себе винними, співпрацювали зі слідством і вже відсиділи у в'язниці більшу частину своїх термінів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранську ядерну програму атакували музикою AC/DC

Швейцарія, що не є ядерною державою, відповідно до положень договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), не має права володіти документами, що стосуються ядерної зброї.

У 2004 році був виявлений факт того, що Хан налагодив зв'язки зі світовим чорним ринком ядерних технологій і співпрацював в цій області, зокрема, з Лівією, Іраном і КНДР. Останні дві держави звинувачуються країнами Заходу у спробах розробити ядерну зброю в обхід ДНЯЗ.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарських інженерів засудили за передачу ядерних технологій Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі