неділя, 19 вересня 2010 14:23

Шведи об"єднуються, а українці розбігаються - Ключковський

Шведи об"єднуються, а українці розбігаються - Ключковський

У неділю в Швеції відбудуться вибори до парламенту і органи місцевого самоврядування. У них уперше візьмуть участь не окремі політичні партії, а два блоки - правоцентристський і "червоно-зелений". До першого ввійдуть Помірна коаліційна партія, Народна партія-ліберали, Християнсько-демократична, Партія центру. До другого - Соціал-демократична робітнича партія, Ліва та Партія охорони довкілля.

В Україні ситуація протилежна. В місцевих виборах заборонено брати участь партійним блокам. Це можуть робити лише окремі партії.

"Шведи можуть собі дозволити йти на вибори блоками після 150 років демократичних виборів. Партійна система в них консолідованіша за нашу. І червоно-зелені, й помірковані партії мають схожі погляди на внутрішню і зовнішню політику. Відмінності між ними не суттєві", - сказав Gazeta.ua народний депутат із фракції НУНС Юрій Ключковський.

В Україні, на думку Ключковського, ситуація протилежна.

"Розпорошення позицій у суспільстві та відмінності в підходах призводять до розпорошення політичних сил. Двопартійна система в Україна передчасна, але можна створити малопартійну - до 5 серйозних партій. Треба, щоб деякі дрібні партії нарешті спам"яталися і почали думати про загальноукраїнські інтерси, а не лише про власні вузькопартійні", - додав він.

Ключковський вважає, що блоки вичерпали себе як механізм консолідації.

"Потрібно стимулювати серйозне міжпартійне обєднання. На його основі колись утвориться потужна об"єдана партія. Уже не актуально створювати аморфні об"єдання, в яких малі партії за рахунок блоку проходять у парламент чи до органів місцевої влади. А потім починають вести абсолютно самостійну політику", - сказав Юрій Ключковський.

Від законодавчих змін насамперед постраждали Блок Юлії Тимошенко та Блок Володимира Литвина.

Зараз ви читаєте новину «Шведи об"єднуються, а українці розбігаються - Ключковський ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі