четвер, 19 серпня 2010 11:35

Суперник Обами розкритикував нові правила виборів від "регіоналів"

Суперник Обами розкритикував нові правила виборів від "регіоналів"

Нова редакція закону про вибори обмежує право участі політичних партій у виборах.

Про це йдеться в меморандумі, підготовленому Міжнародним республіканським інститутом та Національним демократичним інститутом (обидва - США).

"Закон містить численні технічні помилки та плутанину процедур", - зазначається в документі.

Зокрема, експерти назвали недемократичою норму, яка дозволяє брати участь у виборах лише партіям, які були зареєстровані більше ніж за рік до дня голосування.

"Така норма обмежує виборчі можливості новостворених партій, в тому числі тих, які зараз представлені в парламенті, створюючи очевидні переваги діючим партіям", - йдеться в заяві.

"Обмеження для нових партій і незалежних кандидатів є необгрунтованим у світлі принципів, встановлених українським законодавством, а також міжнародними зобов'язаннями, які Україна на себе взяла", - зазначається в меморандумі.

Американці вважають, що призначення членів територіальних виборчих комісій лише тими політсилами, що представлені в парламенті, може призвести до національних політичних конфліктів і суперечок в ТВК та призведе до втрати довіри з боку учасників виборчого процесу.

Експерти також зазначають, що новий закон суттєво скорочує кількість організацій "нових партій", які можуть взяти учать у місцевих виборів. Так, у перегонах можуть взяти участь лише близько 20% організацій "Фронту змін" Арсенія Яценюка. Не набагато краща ситуація і у "Сильної України" Сергія Тігіпка.

Вони  також розкритикували норму про висунення мерів від політичних партій.

"Ймовірно, збільшиться залежність місцевих еліт від традиційних політичних партій. Ефект буде обмежувати вибір виборців і право окремих громадян, що прагнуть бути обраними на державні посади", - йдеться в заяві.

Водночас, голова фракції ПР Олександр Єфремов у коментарі Gazeta.ua заявив, що в його закон буде внесено зміни.

"Є пропозиції деякі моменти почистити в законопроекті. Зокрема питання формування комісій прописати чіткіше, інші технічні моменти. Вони практично всі вже відпрацьовані. Що стосується політичних питань, чи буде закон змінений, то це буде рішення більшості Верховної Ради", - сказав "регіонал".

Він назвав дивною критику документу з боку американців.

"Те, що закон про місцеві вибори можуть критикувати у тій чи іншій країні дивує. Ви уявляєте, щоб хтось розкритикував якийсь закон США? Демократичні норми та принципи надають право самостійним державам самим визначати закони, за якими вони будуть розвиватися", - зазначив Єфремов.

Як відомо, головою ради директорів Міжнародного республіканського інституту є сенатор, екс-кандидат в президенти США від республіканців Джон МакКейн, а головою ради директорів Національного демократичного інституту - колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт.

Нагадаємо, що у липні ВР ухвалила закон про місцеві вибори, автором якого є регіонал Олександр Єфремов. Документом, зокрема передбачена, заборона для блоків брати участь у місцевих виборах. Крім того, висування кандидатів у мери лише від партій.

Українська правда, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Суперник Обами розкритикував нові правила виборів від "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі