четвер, 10 квітня 2014 11:39

Судова система потребує кардинальних реформ - Гавриш

Судова система потребує кардинальних реформ - Гавриш
Фото: dozor.kharkov.ua

До складу тимчасової комісії з люстрації суддів мають входити колишні судді, політики, юристи. Усі вони не мають бути членами будь-яких партій.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua розповів колишній член Вищої ради юстиції Степан Гавриш.

"Причетні до корупції, незаконних рішень та політичних замовлень судді мають бути звільнені. Це є перший етап, який має повернути суд у правове поле роботи країни. До складу тимчасової комісії з люстрації суддів мають входити моральні авторитети. Це колишні судді, які не мали дорікань щодо участі у корупційних та інших політичних оборудках. Також юристи, які добре знають судову систему та судді, яким можна довіряти. Можуть входити колишні політики, які займалися проблемами проведенням судових реформ і мають довіру. Також треба заборонити членам будь-яких партій входити до складу цієї комісії", - розповів експерт.

Він зазначив, що варто провести кардинальну реформу судової системи.

"Другим етапом має бути проведення кардинальної реформи судової реформи. Перш, ніж виходити з нею на обговорення у парламенті необхідно вирішити такі питання. Перше, чи варто залишати у судовій системі адміністративне призначення суддів. Не має значення у парламенті чи президентом. Оскільки таким чином ставимо суддів у залежність від політика чи партії. Друга проблема - треба повернутися до дискусії щодо адвокатури, захисту. Оскільки в Україні прокурор - це наполовину суддя. Він приймає рішення про підтримку обвинувачення, а адвокат лише захищається. Третя проблема пов'язана з забезпеченням незалежності суду. Це його повної автономності від будь-якої інших гілок виконавчої влади", - розповів він.

Нагадаємо, Верховна рада прийняла закон про люстрацію судової системи. Повноваження з проведення перевірки суддів надано тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів і судів загальної юрисдикції, яка складається із 15 членів.

Зараз ви читаєте новину «Судова система потребує кардинальних реформ - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі