вівторок, 23 грудня 2008 16:44

Суддя-хабарник падав на коліна і повзав по підлозі

Львівського суддю Ігоря Зварича, звинувачуваного у великому хабарі, станом на 22 грудня ще не знайшли, але активно продовжують шукати.

Про це повідомив "Сегодня" керівник спеціальної слідчо-оперативної групи Генпрокуратури Володимир Жербицький, спростувавши, що Зварича бачили в одній із європейських столиць.

За словами Жербицького, скандал із суддею спровокував торішній позов із розподілом землі. Ділили 250 гектарів на 125 охочих отримати свою ділянку – по 2 га кожному. Зварич заготував два взаємовиключних рішення. Людина, яка представляла інтереси цих людей, занесла голові суду 100 тисяч і отримала обіцянку, що рішення буде на їхню користь. А Зварич через рік прийняв інший вердикт.

Імовірно, що та людина, яка передавала Зваричу 100 тисяч, і заявила на нього правоохоронцям, добровільно зізнавшись у дачі хабара, вважає газета.

Пояснення Зварича про хабар Жербицький прокоментував так: "Купюри по гривні, доларові і євро були в нього не в мішку, а всього лише в целофановому пакеті. Так що суми "добровільних пожертвувань на церкву", як він їх називав, дуже сильно перебільшені".

"Він взагалі великий вигадник – заявляв, що його били, знущалися, хоча ніхто і пальцем не торкнувся. Запропонували проїхати з нами. Він поскаржився на погане самопочуття. Зрозуміло, нерви, стрес. Добре, кажемо, їдемо в лікарню. Він падає на коліна, повзає по підлозі, шукає якісь папери, косить під хворого, клоунаду грає. А дорогою каже, що в звичайну лікарню їхати не хоче – бажає в приватну клініку закритого типу", - розповів Жербицький.

Без згоди Верховної Ради на позбавлення суддівської недоторканності охороняти Зварича в лікарні було не можна, чим той і скористався.

Щодо знайденого вдома у Зварича зошита Жербицький сказав, що це був свого роду "бухоблік", де фіксувалися надходження і витрати. Наприклад: "460 тисяч", потім: "+10 тисяч (від кого, коли, за що)". Потім ще: "+20 тис.". Потім: "-5 тис. на черепицю". Або: "-10 тис. – на Туреччину". Окремо – у гривнях і доларах.

Перед утечею, за словами Жербицького, Зварич залишив записку, де зізнався, що брав хабарі. І напучував сина берегти матір, сестру, просив вибачити його.

Щодо адвоката Косенка, у якого Зварич нібито позичив $1,9 млн, Жербицький підкреслив, що цей захисник організував якусь юридичну контору, у яку зібрав дітей і родичів суддів: "Там було чисте "рішалово", крутилися великі гроші. І теж велися записи – кому, коли, скільки... Зустрічаються відомі особи..."

Керівник групи також підтвердив, що слідство знайшло підтвердження того, що гроші Зваричу передавалися в кабінеті екс-голови Львівської обладміністрації Петра Олійника, зараз - представника президента у Верховній Раді. За словами слідчого, не заперечує цього і сам Олійник, який допитаний і проходить у справі як свідок.

Газета зазначає, що за однією з версій, яку підтримують в оточенні Зварича, цей скандал вигідний БЮТ як спосіб кинути тінь на голову секретаріату президента Віктора Балогу і дискредитувати самого президента.

Як відомо, суддя Зварич був звинувачений в одержанні хабара у $100 тисяч, він сховався від слідства. Після цього його звільнили з посади голови Львівського апеляційного адмінсуду. Він оголошений у розшук. У понеділок у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про позбавлення судді Зварича звання "Заслужений юрист України".

Зараз ви читаєте новину «Суддя-хабарник падав на коліна і повзав по підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі